VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

dan z nemovitosti Chorvatsko 2023

Nákup nemovitostí v Chorvatsku podléhá chorvatským právním předpisům. Český jednotlivec i česká právnická osoba mohou přímo zakoupit nemovitost v Chorvatsku do svého vlastnictví. Pro kupujícího je důležité mít místní daňové číslo (OIB).

Kupní poplatky za nemovitosti v Chorvatsku

Poplatky prošly od 1.1.2019 daňovými změnami (se snížením sazeb) Při nákupu nemovitosti od prodávajícího, který není plátcem DPH, byla sazba daně z nabytí nemovitosti snížena z 4% na 3% z dohodnuté kupní ceny. Při nákupu nemovitosti od prodávajícího, který je plátcem DPH, se sazba daně z nabytí nemovitosti změnila takto:
a) Za novou nemovitost - mladší než 2 roky od kolaudace a nebyla používána pro bydlení nebo pronájem, nový kupující nyní neplatí daň z nabytí nemovitosti. Prodávající, který nemovitost postavil, platí DPH ve výši 25% z kupní ceny.
b) Prodávající, který prodává pozemek s povolením k výstavbě, také platí 25% DPH, a kupující neplatí daň z nabytí nemovitosti ve výši 3%.
Daň z nabytí nemovitosti se obvykle platí do jednoho až několika měsíců od podání žádosti o převod nemovitosti na příslušné úřady na základě výzvy místního finančního úřadu.

Kromě toho se platí poplatek za kompletní servis spojený s nákupem a převodem nemovitosti, který činí přibližně 1% z kupní ceny nemovitosti plus DPH z poplatku.
Pokud probíhá nákup prostřednictvím realitní kanceláře, kupující po podepsání kupní smlouvy platí zpravidla provizi ve výši 3% z kupní ceny nemovitosti. U nemovitostí s nižší kupní cenou než 67 000 EUR je provize ve výši 2000 EUR plus DPH z provize (DPH 0). U některých nabízených nemovitostí může být provize dokonce 0%. Podle chorvatského zákona platí, že provize může dosáhnout až 6% z ceny nemovitosti.

Co se týče ročních poplatků a daní za nemovitosti v Chorvatsku:

Majitelé nemovitostí s trvalým bydlištěm v Chorvatsku neplatí žádnou roční daň za nemovitosti, na rozdíl od situace v České republice. V případě rekreačních nemovitostí majitelé platí poplatek za rekreační nemovitost ve výši přibližně 0,5 až 2,5 EUR za metr čtvereční užitné plochy ročně. Výše tohoto poplatku je stanovena místními úřady. Když jde o nákup nemovitosti na chorvatskou obchodní společnost (od 1.2.2009 již není nutné, platí to pro občany zemí mimo EU), založení společnosti vyžaduje vložení základního kapitálu ve výši přibližně 3 000 EUR v hotovosti, plus další poplatky ve výši přibližně 1 500 EUR na založení společnosti (advokáti, notáři). Společnost musí vést účetnictví, a náklady na jeho vedení závisí na požadavcích účetní společnosti, například na znalosti anglického nebo německého jazyka a počtu účetních operací. Tyto náklady obvykle činí alespoň 100 EUR měsíčně.
Pokud jde o daň z příjmu ze zisku při prodeji chorvatské nemovitosti, majitel zaplatí 35% z rozdílu mezi kupní a prodejní cenou, pokud nemovitost prodá do 3 let od jejího zakoupení. V případě prodeje nemovitosti po 3 letech od zakoupení je prodávající osvobozen od platby daně z příjmu.
Pokud máte zájem o zahraniční nemovitosti, Chorvatsko je skvělou volbou. Vyberte si z naší aktuální nabídky chorvatských nemovitostí.