VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Náklady spojené s nákupem nemovitosti v Chorvatsku

Náklady na dopravu do Chorvatska, ať už leteckou nebo automobilovou budou nedílnou součástí Vašich výdajů při koupi nemovitosti v Chorvatsku. Jak se nejlevněji do Chorvatska dopravovat probereme v některém z našich dalších článků, ale jaké další náklady mohou vyvstat v důsledku samotné koupě nemovitosti?

Provize realitní kanceláře v Chorvatsku

Pokud jste využili služeb realitní kanceláře, připravte se na účet s částkou ve výši mezi 2% až 4% z kupní ceny nemovitosti. Provize se většinou uvádí v cenách bez DPH, které je v současné době v Chorvatsku ve výši 25 %. Jednoduchým propočtem tedy provize pro realitního makléře činí cca 2,5 - 5 % z prodejní ceny včetně DPH (chorvatsky PDV).

Ceny právních služeb v Chorvatsku

Pokud neznáte místní legislativu, doporučujeme využít právních služeb některé místní chorvatské právní kanceláře zaměřující se na obhcod s nemovitostmi. Náklady na tyto služby se významně liší. Obecně jsou tyto služby zpoplatněny fixní částkou, ale není to vždy pravidlem. Některé kanceláře si naopak nechávají platit v procentech z kupní ceny nemovitosti. Doporučujeme při uzavření smlouvy sjednat fixní cenu předem.

Poplatky notáři při nákupu nemovitosti

Služby notáře využijete předeším při sepsání a ověření dokumentů, jako jse např Tabularna izjava, kupní smlouva, popřípadě smlouva o smlouvě budoucí. Za ověření podpisu, což je bezpodmínečně nutný akt, zaplatíte u notáře až 20 Eur.

APARTMÁN NA PRODEJ

Karlovac

89.000 €



Zákonný poplatek za zápis do katastru nemovitostí (Ure ďena Zemlja) Aby byla nemovitost náležitě zapsána do katastru nemovitostí, musíte své vlastnické právo nechat zapsat u katastrálního úřadu. Za zápis do katastru nemovitostí je poplatek ve výši 35 Eur

Ceny překladů úředních dokumentů

Pokud není chorvatština váš mateřský jazyk, doporučujeme dokumenty potřebné k převodu a koupi nemovitosti úředně přeložit. Ceny takových to překladů a služeb tlumočníka zašínají na částce 50 EUR, dle rozsahu a složitosti.

Daně a ostatní poplatky

Daň z převodu nemovitostí v Chorvatsku je nyní určena výší 3% z kupní ceny nemovitosti. Tuto daň je kupující povinen uhradit nejpozději do 15 dnů od doručení rozhodnutí. Toto rozhdnutí vydává chorvatský daňový úřad

Rekapitulace

Pro jednoduchost vždy ke kupní ceně nemovitosti připočtěte zpravidla 8% ceny nabízené nemovitosti.