VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

Troškovi povezani s kupnjom nekretnine u Hrvatskoj

Putni troškovi do Hrvatske, bilo zračnim putem ili autom, bit će neizostavni dio vaših troškova prilikom kupnje nekretnine u Hrvatskoj. O najekonomičnijim načinima putovanja u Hrvatsku raspravljat ćemo u jednom od naših budućih članaka, ali koji drugi troškovi mogu proizaći iz same kupnje nekretnine?

Provizija agencije za nekretnine u Hrvatskoj

Ako ste koristili usluge agencije za nekretnine, pripremite se za račun u iznosu između 2% i 4% kupoprodajne cijene nekretnine. Provizije se obično navode bez PDV-a, koji trenutno u Hrvatskoj iznosi 25%. Jednostavnim izračunom, provizija za agenta za nekretnine iznosit će otprilike 2,5 - 5% prodajne cijene.

Cijena pravnih usluga u Hrvatskoj

Ako niste upoznati s lokalnim zakonodavstvom, preporučujemo da koristite pravne usluge nekog lokalnog hrvatskog odvjetničkog ureda specijaliziranog za transakcije nekretninama. Cijene ovih usluga mogu se znatno razlikovati. Općenito, ove usluge naplaćuju se fiksnim iznosom, ali to nije uvijek pravilo. Neki uredi, s druge strane, naplaćuju postotak od kupoprodajne cijene nekretnine. Preporučujemo da prilikom sklapanja ugovora unaprijed dogovorite fiksnu cijenu.

Troškovi bilježnika prilikom kupnje nekretnine

Usluge bilježnika koristit ćete prvenstveno za izradu i ovjeru dokumenata, kao što su Tabularna izjava, kupoprodajni ugovor ili možda budući ugovor. Za ovjeru potpisa, što je apsolutno potrebno, platit ćete do 20 eura kod bilježnika.

STAN NA PRODAJU

Karlovac

245.000 €



Zakonska naknada za upis u katastar nekretnina Da bi nekretnina bila pravilno upisana u katastar, morate svoja vlasnička prava registrirati u katastarskom uredu. Naknada za upis u katastar nekretnina iznosi 35 eura.

Cijena prijevoda službenih dokumenata

Ako hrvatski nije vaš maternji jezik, preporučujemo da potrebne dokumente za prijenos i kupnju nekretnine službeno prevedete. Cijene takvih prijevoda i usluga tumača počinju od 50 EUR, ovisno o opsegu i složenosti.

Porezi i druge naknade

Porez na prijenos nekretnina u Hrvatskoj trenutno je postavljen na 3% kupoprodajne cijene nekretnine. Kupac je obvezan platiti ovaj porez najkasnije 15 dana nakon primitka odluke. Ovu odluku izdaje hrvatska porezna uprava.

Rekapitulacija

Zbog jednostavnosti, uvijek dodajte obično 8% na kupoprodajnu cijenu nekretnine.