VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

Tabularna izjava

Što je Tabularna Izjava

Tabularna Izjava u kontekstu nekretnina u Hrvatskoj i kako bi trebalo izgledati? Tijekom procesa kupovine nekretnina u Hrvatskoj, pružanje Tabularne Izjave ili Tabularnog Iskaza jedan je od ključnih koraka. No, što točno predstavlja Tabularna Izjava, što izjavljuje i kako bi trebala izgledati? Izdavanje Tabularne Izjave ključan je korak prilikom kupovine nekretnina u Hrvatskoj.
Tabularna Izjava u kontekstu nekretnina u Hrvatskoj je službeni dokument kojim prodavatelj potvrđuje da je nekretnina u potpunosti plaćena i spremna za upis u zemljišne knjige na ime kupca. Prodavatelj nekretnine dužan je izdati Tabularnu Izjavu kupcu ako je kupac uspješno ispunio svoje obveze plaćanjem dogovorene kupoprodajne cijene za nekretninu. Tabularna Izjava mora biti ovjerena od strane javnog bilježnika.

Izdavanje Tabularne Izjave

Tabularna Izjava može biti dio kupoprodajnog ugovora za nekretnine u Hrvatskoj ili se može izdavati kao zaseban dokument. Izjava može biti uvjetna ili bezuvjetna. U slučaju uvjetne Tabularne Izjave, kupcu je dopušten upis vlasništva nakon potpunog plaćanja kupoprodajne cijene. U slučaju bezuvjetne Tabularne Izjave, kupcu je dopušten upis vlasništva bez budućih prigovora ili mogućih ograničenja.
Važno je napomenuti da pri sastavljanju Tabularne Izjave u kontekstu nekretnina u Hrvatskoj treba paziti da prodavatelj bude potpuno financijski ispunjen i da nema daljnjih financijskih potraživanja prema kupcu, te da se kupac upiše kao novi vlasnik dok se istovremeno prodavatelj izbriše iz zemljišnih knjiga. U slučaju da prodavatelj odbije izdati Tabularnu Izjavu, iako je kupac ispunio sve svoje obveze, kupac u Hrvatskoj ima pravo zatražiti raskid ugovora ili podnijeti tužbu kako bi prisilio prodavatelja da izda Tabularnu Izjavu, koju prodavatelj odbija izdati dobrovoljno.