VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Tabularna izjava

Čo je tabularna izjava alebo tabuľkové vyhlásenie

Tabularna izjava v rámci nehnuteľností Chorvátsko a ako by malo vyzerať? Počas procesu nákupu nehnuteľností v Chorvátsku je jedným z kľúčových krokov poskytnutie tabuľkového vyhlásenia. Ale čo presne tabuľkové vyhlásenie je, čo sa ním vyhlasuje a ako by malo vyzerať? Vydanie tabuľkového vyhlásenia je zásadným krokom pri nákupe nehnuteľností v Chorvátsku.
Tabuľkové vyhlásenie v rámci nehnuteľností v Chorvátsku je oficiálnym dokumentom, ktorým predávajúci nehnuteľnosti potvrdzuje, že nehnuteľnosť je plne uhradená a že je pripravená byť zapísaná do katastra nehnuteľností na kupca. Predávajúci nehnuteľností je povinný vystaviť tabuľkové vyhlásenie kupcovi, pokiaľ kupujúci úspešne splnil svoje povinnosti tým, že zaplatil dohodnutú cenu nehnuteľnosti. Tabuľkové vyhlásenie musí byť overené verejným notárom.

Vydanie tabuľkového vyhlásenia

Tabuľkové vyhlásenie môže byť súčasťou kúpnej zmluvy o nehnuteľnosti v Chorvátsku alebo môže byť vydávané ako samostatný dokument. Vyhlásenie môže byť podmienené alebo bezpodmienečné. V prípade podmieneného tabuľkového vyhlásenia je kupcovi umožnený zápis vlastníctva po úplnom uhradení kúpnej ceny. V prípade bezpodmienečného tabuľkového vyhlásenia je kupcovi umožnený zápis vlastníctva bez ohľadu na budúce námietky alebo možné obmedzenia.
Je dôležité mať na pamäti, že pri zostavovaní tabuľkového vyhlásenia v rámci nehnuteľností v Chorvátsku je potrebné starostlivo zaznamenať, že predávajúci je plne finančne uspokojený a nemá žiadne ďalšie finančné pohľadávky voči kupcovi, a že kupujúci je zapísaný ako nový vlastník, zatiaľ čo predávajúci je súčasne vyškrtnutý z katastra nehnuteľností. V prípade, že predávajúci odmietne vydať tabuľkové vyhlásenie a kupujúci splnil všetky svoje povinnosti, má kupujúci v Chorvátsku právo požadovať zrušenie zmluvy alebo podať žalobu na vydanie tabuľkového vyhlásenia od predávajúceho, ktorý odmieta dať ho dobrovoľne.