VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Tabularna izjava

Co je tabularna izjava neboli tabulkové prohlášení v rámci nemovitostí Chorvatsko a jak by mělo vypadat?

Během procesu nákupu nemovitostí v Chorvatsku je jedním z klíčových kroků poskytnutí tabulkového prohlášení. Ale co přesně tabulkové prohlášení je, co se jím prohlašuje a jak by mělo vypadat? Vydání tabulkového prohlášení je zásadním krokem při nákupu nemovitostí v Chorvatsku.
Tabulkové prohlášení v rámci nemovitostí v Chorvatsku je oficiálním dokumentem, kterým prodávající nemovitosti potvrzuje, že nemovitost je plně uhrazena a že je připravena být zapsána do katastru nemovitostí na kupce. Prodávající nemovitostí je povinen vystavit tabulkové prohlášení kupci, pokud kupující úspěšně splnil své povinnosti tím, že zaplatil dohodnutou cenu nemovitosti. Tabulkové prohlášení musí být ověřeno veřejným notářem.

Vydání tabulkového prohlášení

Tabulkové prohlášení může být součástí kupní smlouvy o nemovitosti v Chorvatsku nebo může být vydáváno jako samostatný dokument. Prohlášení může být podmíněné nebo bezpodmínečné. V případě podmíněného tabulkového prohlášení je kupci umožněn zápis vlastnictví po úplném uhrazení kupní ceny. V případě bezpodmínečného tabulkového prohlášení je kupci umožněn zápis vlastnictví bez ohledu na budoucí námitky nebo možná omezení.
Je důležité mít na paměti, že při sestavování tabulkového prohlášení v rámci nemovitostí v Chorvatsku je třeba pečlivě zaznamenat, že prodávající je plně finančně uspokojen a nemá žádné další finanční pohledávky vůči kupci, a že kupující je zapsán jako nový vlastník, zatímco prodávající je současně vyškrtnut z katastru nemovitostí. V případě, že prodávající odmítne vydat tabulkové prohlášení a kupující splnil všechny své povinnosti, má kupující v Chorvatsku právo požadovat zrušení smlouvy nebo podat žalobu na vydání tabulkového prohlášení od prodávajícího, který odmítá dát jej dobrovolně.