VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Náklady spojené s nákupom nehnuteľnosti v Chorvátsku

Náklady na dopravu do Chorvátska, či už leteckou alebo automobilovou budú neoddeliteľnou súčasťou Vašich výdavkov pri kúpe nehnuteľnosti v Chorvátsku. Ako sa najlacnejšie do Chorvátska dopravovať preberieme v niektorom z našich ďalších článkov, ale aké ďalšie náklady môžu vzniknúť v dôsledku samotnej kúpy nehnuteľnosti?

Provízia realitnej kancelárie v Chorvátsku

Ak ste využili služby realitnej kancelárie, pripravte sa na faktúru s čiastkou v hodnote medzi 2% až 4% z kúpnej ceny nehnuteľnosti. Provízia sa väčšinou uvádza v cenách bez DPH, ktoré je v súčasnosti v Chorvátsku vo výške 25 %. Jednoduchým prepočtom teda provízie pre realitného makléra činí cca 2,5 - 5% z predajnej ceny.

Ceny právnych služieb v Chorvátsku

Pokiaľ nepoznáte miestnu legislatívu, odporúčame využiť právne služby niektorej miestnej chorvátskej právnej kancelárie zameriavajúcej sa na obhcod s nehnuteľnosťami. Náklady na tieto služby sa významne líšia. Vo všeobecnosti sú tieto služby spoplatnené fixnou čiastkou, ale nie je to vždy pravidlom. Niektoré kancelárie si naopak nechávajú platiť v percentách z kúpnej ceny nehnuteľnosti. Odporúčame pri uzatvorení zmluvy dojednať fixnú cenu vopred.

Poplatky notári pri nákupe nehnuteľnosti

Služby notára využijete predovšetkým pri spísaní a overení dokumentov, ako sú napr. Tabularna izjava, kúpna zmluva, prípadne zmluva o zmluve budúcej. Za overenie podpisu, čo je bezpodmienečne nutný akt, zaplatíte u notára až 20 Eur.

APARTMÁN NA PREDAJ

Karlovac

343.000 €



Zákonný poplatok za zápis do katastra nehnuteľností (Ure diana Zemlja) Aby bola nehnuteľnosť náležite zapísaná do katastra nehnuteľností, musíte svoje vlastnícke právo nechať zapísať na katastrálnom úrade. Za zápis do katastra nehnuteľností je poplatok vo výške 35 Eur

Ceny prekladov úradných dokumentov

Pokiaľ nie je chorvátčina váš materinský jazyk, odporúčame dokumenty potrebné na prevod a kúpu nehnuteľnosti úradne preložiť. Ceny takýchto prekladov a služieb tlmočníka zašínajú na sume 50 EUR, podľa rozsahu a zložitosti.

Dane a ostatné poplatky

Daň z prevodu nehnuteľností v Chorvátsku je teraz určená výškou 3% z kúpnej ceny nehnuteľnosti. Túto daň je kupujúci povinný uhradiť najneskôr do 15 dní od doručenia rozhodnutia. Toto rozhdnutie vydáva chorvátsky daňový úrad

Rekapitulácia

Pre jednoduchosť vždy ku kúpnej cene nehnuteľnosti pripočítajte spravidla 8% ceny ponúkanej nehnuteľnosti.