VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

dan z nehnuteľnosti Chorvátsko 2023

Nákup nehnuteľností v Chorvátsku podlieha chorvátskym právnym predpisom. Český jednotlivec aj česká právnická osoba môžu priamo zakúpiť nehnuteľnosť v Chorvátsku do svojho vlastníctva. Pre kupujúceho je dôležité mať miestne daňové číslo (OIB).

Kúpne poplatky za nehnuteľnosti v Chorvátsku

Poplatky prešli od 1.1.2019 daňovými zmenami (so znížením sadzieb) Pri nákupe nehnuteľnosti od predávajúceho, ktorý nie je platcom DPH, bola sadzba dane z nadobudnutia nehnuteľnosti znížená zo 4% na 3% z dohodnutej kúpnej ceny. Pri nákupe nehnuteľnosti od predávajúceho, ktorý je platcom DPH, sa sadzba dane z nadobudnutia nehnuteľnosti zmenila takto:
a) Za novú nehnuteľnosť - mladšie ako 2 roky od kolaudácie a nebola používaná na bývanie alebo prenájom, nový kupujúci teraz neplatí daň z nadobudnutia nehnuteľnosti. Predávajúci, ktorý nehnuteľnosť postavil, platí DPH vo výške 25% z kúpnej ceny.
b) Predávajúci, ktorý predáva pozemok s povolením na výstavbu, tiež platí 25% DPH, a kupujúci neplatí daň z nadobudnutia nehnuteľnosti vo výške 3%.
Daň z nadobudnutia nehnuteľnosti sa obvykle platí do jedného až niekoľkých mesiacov od podania žiadosti o prevod nehnuteľnosti na príslušné úrady na základe výzvy miestneho finančného úradu.

Okrem toho sa platí poplatok za kompletný servis spojený s nákupom a prevodom nehnuteľnosti, ktorý činí približne 1% z kúpnej ceny nehnuteľnosti plus DPH z poplatku.
Pokiaľ prebieha nákup prostredníctvom realitnej kancelárie, kupujúci po podpísaní kúpnej zmluvy platí spravidla províziu vo výške 3% z kúpnej ceny nehnuteľnosti. U nehnuteľností s nižšou kúpnou cenou ako 67 000 EUR je provízia vo výške 2000 EUR plus DPH z provízie (DPH 0). U niektorých ponúkaných nehnuteľností môže byť provízia dokonca 0%. Podľa chorvátskeho zákona platí, že provízia môže dosiahnuť až 6% z ceny nehnuteľnosti.

Čo sa týka ročných poplatkov a daní za nehnuteľnosti v Chorvátsku:

Majitelia nehnuteľností s trvalým bydliskom v Chorvátsku neplatia žiadnu ročnú daň za nehnuteľnosti, na rozdiel od situácie v Českej republike. V prípade rekreačných nehnuteľností majitelia platia poplatok za rekreačnú nehnuteľnosť vo výške približne 0,5 až 2,5 EUR za meter štvorcový úžitkovej plochy ročne. Výška tohto poplatku je stanovená miestnymi úradmi. Keď ide o nákup nehnuteľnosti na chorvátsku obchodnú spoločnosť (od 1.2.2009 už nie je nutné, platí to pre občanov krajín mimo EÚ), založenie spoločnosti vyžaduje vloženie základného imania vo výške približne 3 000 EUR v hotovosti, plus ďalšie poplatky vo výške približne 1 500 EUR na založenie spoločnosti (advokáti, notári). Spoločnosť musí viesť účtovníctvo, a náklady na jeho vedenie závisí od požiadaviek účtovnej spoločnosti, napríklad na znalosti anglického alebo nemeckého jazyka a počtu účtovných operácií. Tieto náklady obvykle predstavujú aspoň 100 EUR mesačne.
Pokiaľ ide o daň z príjmu zo zisku pri predaji chorvátskej nehnuteľnosti, majiteľ zaplatí 35% z rozdielu medzi kúpnou a predajnou cenou, pokiaľ nehnuteľnosť predá do 3 rokov od jej zakúpenia. V prípade predaja nehnuteľnosti po 3 rokoch od zakúpenia je predávajúci oslobodený od platby dane z príjmu.
Ak máte záujem o zahraničné nehnuteľnosti, Chorvátsko je skvelou voľbou. Vyberte si z našej aktuálnej ponuky chorvátskych nehnuteľností.