VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

porez na nekretnine Hrvatska 2023

Kupnja nekretnina u Hrvatskoj podložna je hrvatskim zakonima. Češki pojedinac i češko pravno lice mogu izravno kupiti nekretninu u Hrvatskoj. Kupcu je važno imati lokalni porezni identifikacijski broj (OIB).

Porezi na kupnju nekretnina u Hrvatskoj

Porezi su prošli porezne promjene od 1. siječnja 2019. (s nižim stopama) Pri kupnji nekretnina od prodavatelja koji nije obveznik PDV-a, stopa poreza na prijenos nekretnine smanjena je sa 4% na 3% dogovorene kupoprodajne cijene. Pri kupnji nekretnina od prodavatelja koji je obveznik PDV-a, stopa poreza na prijenos nekretnine promijenila se kako slijedi:
a) Za novu nekretninu - mlađu od 2 godine od izdavanja uporabne dozvole i koja nije korištena za stanovanje ili najam, novi kupac sada ne plaća porez na prijenos nekretnine. Prodavatelj koji je izgradio nekretninu plaća PDV u iznosu od 25% na kupoprodajnu cijenu.
b) Prodavatelj koji prodaje zemljište s građevinskom dozvolom također plaća 25% PDV-a, a kupac ne plaća porez na prijenos nekretnine u iznosu od 3%.
Porez na prijenos nekretnine obično se plaća u roku od jednog do nekoliko mjeseci od podnošenja zahtjeva za prijenos nekretnine nadležnim vlastima na temelju poziva lokalnog poreznog ureda.

Osim toga, plaća se naknada za sveobuhvatnu uslugu povezanu s kupnjom i prijenosom nekretnine, koja iznosi otprilike 1% kupoprodajne cijene nekretnine plus PDV na naknadu.
Ako kupnja ide preko nekretninske agencije poput CroReal.com, kupac obično plaća proviziju od 3% na kupoprodajnu cijenu nekretnine nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Kod nekretnina s nižom kupoprodajnom cijenom od 67.000 EUR, provizija iznosi 2.000 EUR plus PDV na proviziju (PDV 0). Kod nekih ponuđenih nekretnina provizija može čak iznositi 0%. Prema hrvatskom zakonu, provizija može doseći do 6% cijene nekretnine.

Što se tiče godišnjih naknada i poreza na nekretnine u Hrvatskoj:

Vlasnici nekretnina s prebivalištem u Hrvatskoj ne plaćaju godišnji porez na nekretnine, za razliku od situacije u Češkoj. Za rekreacijske nekretnine vlasnici plaćaju naknadu za rekreacijsku nekretninu u iznosu od otprilike 0,5 do 2,5 EUR po kvadratnom metru korisne površine godišnje. Visinu ove naknade određuju lokalne vlasti. Kada je riječ o kupnji nekretnine putem hrvatskog trgovačkog društva (od 1.2.2009 više nije potrebno, vrijedi za građane izvan EU), osnivanje društva zahtijeva uplatu temeljnog kapitala od otprilike 3.000 EUR u gotovini, plus dodatne naknade od otprilike 1.500 EUR za osnivanje društva (odvjetnici, javni bilježnici). Društvo mora voditi računovodstvo, a troškovi vođenja ovise o zahtjevima računovodstvenog društva, kao što su poznavanje engleskog ili njemačkog jezika i broj računovodstvenih operacija. Ti troškovi obično iznose najmanje 100 EUR mjesečno.
Što se tiče poreza na dobit od prodaje hrvatske nekretnine, vlasnik plaća 35% na razliku između kupovne i prodajne cijene, ako nekretninu proda unutar 3 godine od njezinog kupovine. Za prodaju nekretnina nakon 3 godine od kupovine prodavatelj je oslobođen plaćanja poreza na dohodak.
Ako ste zainteresirani za strane nekretnine, Hrvatska je izvrsna opcija. Odaberite iz naše trenutne ponude hrvatskih nekretnina.