VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

nekretnine Hrvatska

Zadar

Grad Zadar bio je važna pomorska baza sa statusom bogate i moćne samostalne općine praktički cijelo vrijeme svog postojanja, sve do poč. 15. stoljeće. O tome svjedoče i sačuvani objekti od kojih neki potječu još iz iz rimskog doba. Najzanimljivija od njih nedvojbeno je crkva sv. Donát, koja je sagrađena u 9. stoljeću. Zadar je i grad muzeja. Primjerice, posjetite nacionalni, arheološki, pomorski ili muzej te zlatarnicu u samostanskoj crkvi sv. Franje.

Pag

Nalazi se jugoistočno od otoka Raba uz obalu Kvarnera od kojeg ga dijeli uski Velebitski kanal. Otok, dug oko 60 km, ima izrazitu mediteransku klimu i vrlo je popularan među turistima zbog znatno dugog sunčanog razdoblja. U dolinama Paga pronaći ćete brežuljke s vinovom lozom, polja s povrćem, voćnjake i maslinike. Grad Pag, glavni grad otoka, do danas je sačuvao svoj srednjovjekovni šarm - svakako ga vrijedi posjetiti.

Split

Split, najveći grad Dalmacije, ima 190.000 stanovnika, a ujedno je i njezino turističko i kulturno središte. U starom dijelu Splita posjetite Dioklecijanovu palaču. Središte palače danas je katedrala sv. Duje osmerokutnog tlocrta, proizašla iz izvornog mauzoleja cara Dioklecijana, s tornjem i katedralnom riznicom u kojoj se, uz ostale vrijedne predmete, čuva i najstariji hrvatski rukopis. Ispred sjevernog zida palače nalazi se poznati kip biskupa Grgura Ninskog. Kad ste u Splitu, nemojte propustiti tržnicu sv. Dominika između Dioklecijanove palače i nasipa.

nekretnine Hrvatska

Brač

Posjetite treći najveći otok Jadranskog mora - otok Brač. Možete se popeti na najviši vrh dalmatinskih otoka, 778 m visoku Vidovu goru. Otok je posebno popularan među turistima zahvaljujući svojim prekrasnim uvalama i šljunčanim plažama. Najpoznatiji je Zlatý mys koji se smatra najljepšim na cijelom Jadranu.

Hvar

Otok Hvar često nazivaju i otokom lavande, ova divna biljka opojnog mirisa ovdje raste u izobilju. Otok pripada najljepšim i najpopularnijim otocima na Jadranu. Zanimljivo je i to da sunce ovdje sija najduže u godini na cijelom Mediteranu. Tisućljetna povijest otoka ovdje je ostavila svoj Otok Hvar često nazivaju i otokom lavande nepogrešiv trag u vidu velikog broja spomenika. Zanimljivo je i to da sunce ovdje sija Najljepši grad na otoku svakako je Hvar, koji je zajedno s gradovima Dubrovnikom i Korčulom jedan od tri najvažnija arhitektonska dragulja cijele dalmatinske Najljepši obale.

Lošinj

Lošinj je jedan od takozvanih Kvarnerskih otoka. Nalazi se gotovo točno na pola puta između istarskog poluotoka i hrvatskog kopna, zauzimajući površinu od oko 75 četvornih kilometara. Time je jedanaesti po veličini otok na Jadranu. Gotovo cijelo područje čini izuzetno bogata i gusta vegetacija, pa bi se moglo reći da je svojevrsna zelena oaza usred Jadranskog mora. A zahvaljujući sveprisutnom zelenilu koje savršeno filtrira zrak te čistoj obali, između ostalog, na kojoj borave dupini, Lošinj je jedno od traženih odredišta turista, pa tako i onih koji dolaze u ovdašnja klimatska lječilišta u gradovima Mali i Veli Lošinj za ljekovite boravke.

Dubrovnik

Dubrovnik nosi nadimak "Biser Jadrana" i nalazi se u južnom dijelu Dalmacije - ima suptropsku klimu. Dubrovnik je vrlo popularan među turistima zahvaljujući vrlo dobro očuvanoj srednjovjekovnoj gradskoj jezgri opasanoj zidinama ukupne dužine 2 km sa šesnaest obrambenih kula iz 13. do 16. stoljeća. Nebrojeni sačuvani i jedinstveni spomenici pridonijeli su da je grad 1979. godine uvršten na UNESCO-v popis svjetske baštine