VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Zadar

Mesto Zadar bolo prakticky po celú dobu svojej existencie významnou námornou základňou s postavením bohatej a mocnej samostatnej obce, a to až do začiatku 15. storočie. Dokazujú to aj dochované stavby, z ktorých niektoré pochádzajú až z rímskej doby. Najzaujímavejšie z nich je nepochybne kostol sv. Donáta, ktorý bol postavený v 9. storočí. Zadar je tiež mestom múzeí. Navštívte napríklad národné, archeologické, námorné alebo múzeum a klenotnicu v kláštornom kostole sv. Františka.

Pag

Nachádza sa juhovýchodne od ostrova Rab pozdĺž pobrežia Kvarneru, od ktorého ho oddeľuje úzky Velebitský kanál. Ostrov, dlhý asi 60 km, má výraznú stredomorskú klímu a turistov je veľmi obľúbený vďaka značne dlhej dobe slnečného svitu. V údoliach Pagu nájdete stráne s vínnou révou, políčka, kde sa pestuje zelenina, ovocné sady aj olivové háje. Mestečko Pag, hlavné mesto ostrova, si svoj stredoveký pôvab zachovalo dodnes - rozhodne stojí za návštevu.

Split

Split, najväčšie mesto Dalmácie, má 190 000 obyvateľov a je zároveň aj jej turistickým a kultúrnym centrom. V starej časti Splitu navštívte Diokleciánov palác. Centrum paláca dnes tvorí katedrála sv. Duje s osemhranným pôdorysom, ktorá vznikla z pôvodného mauzólea cisára Diokleciána, s vežou a katedrálnou pokladnicou, ktorá okrem iných cenných predmetov ukrýva aj najstarší chorvátsky rukopis. Pred severným múrom paláca nájdete preslávenú sochu biskupa Gregora z Ninu. Keď už budete v Splite, určite nevynechajte trh sv. Dominika medzi Diokleciánovým palácom a nábrežím.

Brač

Navštívte tretí najväčší ostrov Jadranského mora - ostrov Brač. Môžete vystúpiť na najvyšší vrchol dalmátskych ostrovov, 778 m vysokú Vidovu goru. Ostrov je obľúbený turistami najmä vďaka svojim nádherným zálivom a kamienkovým plážam. Najznámejší je Zlatý mys, ktorý je považovaný za najkrajší na celom Jadrane.

Hvar

Ostrov Hvar býva nazývaný levanduľovým ostrovom, táto nádherná rastlina s omamnou vôňou tu rastie naozaj v neprebernom množstve. Ostrov patrí k najkrajším a najobľúbenejším ostrovom Jadranu. Zaujímavosťou tiež je, že tu svieti slnko najdlhšie v roku v celom Stredomorí. Tisícročná história ostrova tu zanechala svoju neprehliadnuteľnú stopu v podobe značného množstva pamiatok. Najkrajším mestom ostrova je jednoznačne Hvar, ktorý patrí spolu s mestami Dubrovník a Korčula k trom najvýznamnejším architektonickým klenotom celého dalmátskeho prekrasneho pobrežia.

Lošinj

Lošinj je jedným z takzvaných Kvarnerských ostrovov. Nachádza sa takmer presne na polceste medzi polostrovom Istria a chorvátskou pevninou, kde zaberá plochu zhruba 75 štvorcových kilometrov. Je tak jedenástym najväčším ostrovom Jadranu. Takmer celú rozlohu pritom tvorí nesmierne bohatá a hustá vegetácia, a tak by sme mohli povedať, že ide o akúsi zelenú oázu uprostred Jadranského mora. A práve vďaka všadeprítomnej zeleni, ktorá dokonale filtruje vzduch, a čistému pobrežiu, kde sa okrem iného zdržujú aj delfíny, patrí Lošinj k vyhľadávaným cieľom turistov vrátane tých, ktorí prichádzajú do tunajších klimatických kúpeľov v mestečkách Mali a Veli Lošinj na ozdravné pobyty.

Dubrovnik

Dubrovník sa prezýva „Perla Jadranu“ a leží v južnej časti Dalmácie – panuje tu subtropické podnebie. Turistov je Dubrovník veľmi obľúbený vďaka veľmi dobre zachovanému stredovekému mestskému centru uzavretému hradbami o celkovej dĺžke 2 km so šestnástimi obrannými vežami z 13. až 16. storočia. Nespočet zachovaných a jedinečných pamiatok prispelo k tomu, že mesto bolo v roku 1979 zaradené na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO