VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

Porez na dohodak od imovine po osnovi najma

Kada odlučite iznajmiti stambeni prostor, trebali biste biti svjesni svih poreznih obveza koje vas kao najmodavca čekaju. Najmodavac stambenog prostora može biti obveznik raznih poreza, kao što su porez na dohodak od imovine, prirez porezu na dohodak, porez na dobit te obvezni doprinosi.

Porez na dohodak od imovine

- Na svotu najamnine koju primite, plaćate porez na dohodak od imovine umanjen za 30% izdataka po stopi od 10%.
- Ako se porez na dohodak od imovine utvrđuje kao za samostalne djelatnosti, plaćate ga na dohodak koji se utvrđuje prema podacima iz poslovnih knjiga i evidencija. Porezna stopa može biti 20% ili 30%, ovisno o razlici između vaših poslovnih primitaka i izdataka.
- U situacijama gdje je dohodak oslobođen plaćanja PDV-a prema Zakonu o PDV-u, a ukupni prihodi prelaze propisani iznos za ulazak u sustav PDV-a, porez se opet plaća kao u slučaju samostalne djelatnosti.

Prirez porezu na dohodak

Prirez porezu na dohodak se plaća na iznos poreza na dohodak, ali samo ako najmodavac ima prebivalište ili uobičajeno boravište u općini ili gradu koji je propisao prirez.

Porez na dobit

Porez na dobit se može obračunavati i plaćati umjesto poreza na dohodak (ako je Porezna uprava odobrila takvu mogućnost). Stopa poreza na dobit je 18% ili 10%, sukladno odredbama Zakona o porezu na dobit.

Obvezni doprinosi

Obvezni doprinosi su obavezni ako se porez na dohodak od imovine utvrđuje kao za samostalne djelatnosti, prema Zakonu o doprinosima.

KUĆA NA PRODAJU

Mali Lošinj

605.000 €



Važna obavijest za porezne obveznike

Ako dođe do bilo kakve promjene u vezi s najamninom ili zakupninom nekretnina i pokretnina, obveznici su dužni obavijestiti nadležnu ispostavu Porezne uprave unutar 8 dana. Iznimno, ako javni bilježnik ovjerava ili potvrđuje ispravu povezanu s takvom promjenom, on je taj koji je dužan poslati ispravu Poreznoj upravi elektroničkim putem unutar 30 dana, oslobađajući samog obveznika te dužnosti.