VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

Zašto se u ovom trenutku ne isplati odgađati kupnju nekretnine u Hrvatskoj?

nekretnine Hrvatska

Indeks cijena stambenih nekretnina na jadranskoj obali na međugodišnjoj je razini porastao za 11,7 posto. U cijeloj Hrvatskoj indeks cijena porastao je za 9,1 posto. Nove nekretnine porasle su za 15%, starije nekretnine za 8,4%. Osim rastuće inflacije, koja neumitno nagriza vrijednost naše financijske imovine, cijene nekretnina su na relativno povoljnoj razini u usporedbi s drugim zemljama i očekuje se da će rasti iu budućnosti. Interes za nekretnine u Hrvatskoj logično je usmjeren na primorska područja. Najpopularnije lokacije uključuju Dalmaciju, Zadar, Bibinje, Split, Trogir, Makarsku rivijeru, otok Brač, Hvar i Korčulu ili poluotok Istra na sjevernoj obali Hrvatske. Osobito Dubrovnik uživa sveeuropsku slavu. Kupnja nekretnina u Hrvatskoj pomalo je netipična. Kupljenu nekretninu potrebno je temeljito pregledati i obaviti sve potrebne formalnosti. Nekretnine koje se prodaju često su izgrađene na terenu ili nemaju potrebnu dokumentaciju. Ni zbog toga se pri kupnji nekretnina na Jadranu ne preporuča kupnja u vlastitoj režiji ili putem nasumično odabranih lokalnih agenata za nekretnine. Cijene nekretnina u Hrvatskoj posljednjih su godina u stalnom porastu. Za razliku od pregrijanog češkog tržišta, gdje je rast cijena nekretnina jedan od najvećih u Europi, Hrvatska se nalazi otprilike na europskom prosjeku cijena.

nekretnine Hrvatska

Ukoliko se radi o stanu u novogradnji, dobro ga je kupiti u rohbau ili nešto prije toga. Tijekom izgradnje cijena postupno raste. Za nekretnine koje se iznajmljuju, poput apartmanske kuće, idealno vrijeme za kupnju je nakon završetka ljetne sezone. Za obiteljske vile i starije apartmane sezona nije bitna, izvan sezone nema osim kraja prosinca i početka siječnja.

nekretnine Hrvatska

Zbog trenutne situacije na tržištu nekretnina i brzog smanjenja raspoloživog zemljišta u neposrednoj blizini mora, kupnja stambene nekretnine u Hrvatskoj može biti isplativa investicija. Pozornost uglavnom stranih kupaca privlače i novoizgrađeni stambeni kompleksi hotelskog tipa koji zadovoljavaju sve zahtjeve modernog življenja.

Prosječne cijene nekretnina

Prosječna cijena nekretnina na jadranskoj obali bila je za 2020. godinu (zadnji poznati podaci) 1.905 EUR/m2. Prosječna cijena za ove projekte je 3.479 EUR/m2 (podaci vrijede na početku 2022. godine). Prosječna veličina ponuđene jedinice je 74,67 m2, a prosječna tražena cijena je 259.781 EUR. Cijene stanova se kreću od 1.500 eura/m2 do 5.000 eura/m2. Vila u prvom redu uz more veličine 150-200 m2 može stajati i do 1,5 milijuna eura, odnosno 39 milijuna CZK. Jednako velika kuća na manje atraktivnoj lokaciji može se kupiti za 200.000 eura, odnosno oko 5 milijuna čeških kruna. Točnije, jednosobni stan u Vodicama, 60 m2, 200 m od mora, s pogledom na more. 100.000 eura. Jednako veliki jednosobni stan u Ninu kraj Zadra, u prvom redu do mora, također stoji oko 100.000 eura. Na Makarskoj rivijeri apartman iste kvadrature u prvom redu kreće se od 150.000 eura.