VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Prečo sa oplatí nákup nehnuteľnosti v Chorvátsku v súčasnosti neodkladať?

Index cien rezidenčných nehnuteľností na pobreží Jadranského mora medziročne vzrástol o 11,7 %. V celom Chorvátsku vzrástol cenový index o 9,1 %. Nové nehnuteľnosti vzrástli o 15 %, staršie o 8,4 %. Popri zvyšujúcej sa inflácii, ktorá nám všetkým neúprosne uberá na hodnote finančného majetku, sú ceny nehnuteľností v porovnaní s ďalšími krajinami na relatívne priaznivej úrovni a je predpoklad, že do budúcnosti budú pokračovať v raste. Záujem o nehnuteľnosti v Chorvátsku sa logicky sústredí na prímorské oblasti. K najobľúbenejším lokalitám patrí Dalmácia, Zadar, Bibinje, Split, Trogir, Makarská riviéra, ostrov Brac, Hvar a Korcula alebo polostrov Istria na severnom pobreží Chorvátska. Celoeurópskeho ohlasu sa potom teší najmä Dubrovnik. Nákup realít v Chorvátsku je trochu atypický. Kupovanú nehnuteľnosť je potrebné dôkladne preveriť a zaistiť všetky potrebné formálne náležitosti. Predávané nehnuteľnosti sú nezriedka postavené na čierno alebo im chýba potrebná dokumentácia. Aj z tohto dôvodu sa pri nákupe nehnuteľností na Jadrane neodporúča vykonávať kúpu na vlastnú päsť alebo prostredníctvom náhodne vybraných miestnych realitných agentov. Ceny nehnuteľností v Chorvátsku v posledných rokoch neustále stabilne rastú. Na rozdiel od prehriateho českého trhu, kde rast cien nehnuteľností patrí k najväčším v Európe, Chorvátsko sa v Európe radí zhruba k cenovému priemeru.

Pokiaľ sa jedná o novostavbu apartmánu, je dobré ho kúpiť, keď je vo fáze hrubej stavby alebo ešte chvíľu predtým. V priebehu stavby totiž dochádza k postupnému zvyšovaniu ceny. U nehnuteľností, ktoré sa využívajú na prenájom ako napríklad apartmánový dom, je ideálna doba na kúpu po konci letnej sezóny. Pri rodinných vilách a starších apartmánoch na obdobie príliš nezáleží, neexistuje hluché obdobie s výnimkou konca decembra a začiatku januára.

Vzhľadom k súčasnej situácii na realitnom trhu a rýchlo ubúdajúcim voľným pozemkom v najtesnejšej blízkosti mora môže byť kúpa rezidenčnej nehnuteľnosti v Chorvátsku výhodnou investíciou. Pozornosť predovšetkým zahraničných kupujúcich potom priťahujú aj novopostavené rezidenčné komplexy hotelového typu, ktoré spĺňajú všetky nároky na moderné bývanie.

Priemerné ceny nehnuteľností

Priemerná cena nehnuteľností na pobreží Jadranu bola za rok 2020 (posledný známy údaj) 1 905 EUR/m2. Priemerná cena pre tieto projekty je 3 479 EUR/m2 (dáta platné k začiatku roka 2022). Priemerná veľkosť ponúkanej jednotky je 74,67 m2 a priemerná ponuková cena je 259 781 EUR. Apartmány sa pohybujú v cenách od 1500 eur/m2 až do 5.000 eur/m2. Vila v prvom rade pri mori o veľkosti 150-200 m2 môže stáť až 1,5 milióna eur čiže 39 mil Sk. Rovnako veľký dom v menej atraktívnej lokalite sa dá zaobstarať aj za 200 000 eur, tj okolo 5 mil Sk. Ak budeme konkrétnejší, jedno-spálňový apartmán vo Vodiciach, 60 m2, 200 m od mora, s výhľadom na more stojí 100 000 eur. Rovnako veľký jednospálňový apartmán v Nine pri Zadare v prvom rade pri mori stojí tiež okolo 100 000 eur. Na Makarskej riviére rovnako veľký apartmán v prvom rade začína na sume 150 000 eur.