VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Apartmán u moře v Chorvatsku? Proč koupi neodkládat.

nemovitost chorvatsko

Zahraniční nemovitosti a jejich index cen na pobřeží Jaderského moře meziročně vzrostl o 11,7 %. V celém Chorvatsku vzrostl cenový index o 9,1 %. Nové nemovitosti vzrostly o 15 %, starší o 8,4 %. Vedle zvyšující se inflace, která nám všem neúprosně ubírá na hodnotě finančního majetku, jsou ceny nemovitostí v porovnání s dalšími zeměmi na relativně příznivé úrovni a je předpoklad, že do budoucna budou pokračovat v růstu. Zájem o nemovitosti v Chorvatsku se logicky soustředí na přímořské oblasti. K nejoblíbenějším lokalitám patří Dalmácie, Zadar, Bibinje, Split, Trogir, Makarská riviéra, ostrov Brac, Hvar a Korcula nebo poloostrov Istria na severním pobřeží Chorvatska. Celoevropského věhlasu se pak těší zejména Dubrovnik. Nákup realit v Chorvatsku je poněkud atypický. Kupovanou nemovitost je třeba důkladně prověřit a zajistit všechny potřebné formální náležitosti. Prodávané nemovitosti jsou nezřídka postavené na černo nebo jim schází potřebná dokumentace. I z tohoto důvodu se při nákupu nemovitostí na Jadranu nedoporučuje provádět koupi na vlastní pěst nebo prostřednictvím náhodně vybraných místních realitních agentů. Ceny nemovitostí v Chorvatsku v posledních letech neustále stabilně rostou. Na rozdíl od přehřátého českého trhu, kde růst cen nemovitostí patří k největším v Evropě, Chorvatsko se v Evropě řadí zhruba k cenovému průměru.

nemovitost chorvatsko

Pokud se jedná o novostavbu apartmánu, je dobré ho koupit, když je ve fázi hrubé stavby nebo ještě chvíli předtím. V průběhu stavby totiž dochází k postupnému zvyšování ceny. U nemovitostí, které se využívají k pronájmu jako například apartmánový dům, je ideální doba ke koupi po konci letní sezóny. U rodinných vil a starších apartmánů na období příliš nezáleží, neexistuje hluché období s výjimkou konce prosince a začátku ledna.

nemovitost chorvatsko

Vzhledem k současné situaci na realitním trhu a rychle ubývajícím volným pozemkům v nejtěsnější blízkosti moře může být koupě rezidenční nemovitosti v Chorvatsku výhodnou investicí. Pozornost především zahraničních kupujících pak přitahují také nově postavené rezidenční komplexy hotelového typu, které splňují veškeré nároky na moderní bydlení.

Průměrné ceny nemovitostí

Průměrná cena nemovitostí na pobřeží Jadranu činila za rok 2020 (poslední známý údaj) 1 905 EUR/m2. Průměrná cena u těchto projektů činí 3 479 EUR/m2 (data platná k počátku roku 2022). Průměrná velikost nabízené jednotky je 74,67 m2 a průměrná nabídková cena činí 259 781 EUR. Apartmány se pohybují v cenách od 1500 eur/m2 až do 5.000 eur/m2. Vila v první řadě u moře o velikosti 150–200 m2 může stát až 1,5 milion eur čili 39 mil. Kč. Stejně velký dům v méně atraktivní lokalitě se dá pořídit i za 200 000 eur, tj. kolem 5 mil Kč. Budeme-li konkrétnější, jedno-ložnicový apartmán ve Vodicích, 60 m2, 200 m od moře, s výhledem na moře stojí 100 000 eur. Stejně velký jedno-ložnicový apartmán v Ninu u Zadaru v první řadě u moře stojí rovněž kolem 100 000 eur. Na Makarské riviéře stejně velký apartmán v první řadě začíná na částce 150 000 eur.