VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Ceny Murter, Ceny Šibenik

Vývoj cen chorvatských nemovitostí v turistických oblastech.

Nejvyhledávanější chorvatské destinace pro nákup nemovitostí zahraniční klientelou je podle údajů vyhledávání Google.com Rogoznica, ostrov Murter a byty v Šibeniku. Vysoká poptávka je obvykle spojena s vysokými cenami, takže během září byl zaznamenán další nárůst cen nemovitostí v Chorvatsku.

Údaje z naší cenové mapy, ukázaly, že v turisticky exponovaných oblastech přinesla poptávka ze strany zahraničních investorů nový nárůst cen, takže domy, apartmány a pozemky byly o 2 procenta dražší než o měsíc dříve.

Nárůst cen nemovitostí v Chorvatsku není překvapivá informace, vzhledem k tomu, že ceny se touto cestou ubíraly dlouhodobě a tempo růstu bylo zaznamenáno již před covidovou panedmií. Trh nemovitostí na pobřeží moře je navíc stále mimořádně zajímavý, a to jak pro velké investory, kteří mají zájem o velké stavební projekty, tak pro cizince, kteří kupují nemovitosti k bydlení nebo k pronájmu.

Vysoká poptávka přináší i vysoké ceny, a proto je řada místních kupujících nucena při řešení bytové otázky hledat alternativní možnosti, a tak často kupují nemovitosti v jiných lokalitách nebo v odlehlých místech dále od turisticky žádaných měst, kde jsou ceny výrazně nižší.

DŮM NA PRODEJ

Betina

920.000 €



Výběr mezi apartmánem a domem

Při výběru mezi apartmánem a domem je řada kupujících v dilematu. Podle našich údajů však nejčastěji padá volba na koupi domu.

Na ostrově Murter se podle našich údajů žádalo za metr čtvereční apartmánu v průměru 3 557 eur, Zatímco cena domu za metr čtvereční v Murteru včetně ceny zahrady byla inzerováno za 2 604 eur. V Šibeniku jsou metry čtvereční v průměru asi o 100 eur levnější než na ostrově Murter. Průměrná inzerovaná cena apartmánů za metr čtvereční v Šibeniku byla 3 426 eur a cena domů 2 552 eur za metr čtvereční.

Velký rozdíl v cenách stavebních pozemků

Cestovní ruch se neustále rozvíjí rozvíjí, což má za následek zvýšenou poptávku po stavebních pozemcích. I přes poměrně vysoké ceny investoři a stavební firmy stále hledají ideální stavební pozemek v co nejkratší vzdálenosti od moře. V centru historických měst jsou ceny extrémě vysoké, vzhledem k mizivé nabídce pozemků jako tových.

Údaje z webu Croreal.com s inzeráty nemovitostí ukázaly, že průměrná inzerovaná cena pozemků na ostrově Murter byla 146 eur za metr čtvereční, zatímco pozemky v Šibeniku zůstávají výrazně dostupnější s průměrnou požadovanou cenou pouhých 98 eur za metr čtvereční.

APARTMÁN NA PRODEJ

šibenik

470.000 €



Je důležité si uvědomit, že zde uvedené inzerované ceny vytvářejí prodejci, takže je pochopitelné, že jsou často vyšší než ty skutečné. Kvůli touze vydělat více peněz mají prodávající tendenci inzerovat nemovitosti za vyšší ceny, než jsou skutečné tržní ceny. Analýza inzerátů ukazuje, že poptávka po nemovitostevch je extrémně vysoká, a proto se prodejci snaží profitovat, dokud mají příležitost.