VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Ceny Murter, Ceny Šibenik

Vývoj cien chorvátskych nehnuteľností v turistických oblastiach.

Najvyhľadávanejšie chorvátske destinácie pre nákup nehnuteľností zahraničnou klientelou je podľa údajov vyhľadávania Google.com Rogoznica, ostrov Murter a byty v Šibeniku. Vysoký dopyt je obvykle spojený s vysokými cenami, takže počas septembra bol zaznamenaný ďalší nárast cien nehnuteľností v Chorvátsku.

Údaje z našej cenové mapy, ukázali, že v turisticky exponovaných oblastiach priniesol dopyt zo strany zahraničných investorov nový nárast cien, takže domy, apartmány a pozemky boli o 2 percentá drahšie ako o mesiac skôr.

Nárast cien nehnuteľností v Chorvátsku nie je prekvapivá informácia, vzhľadom k tomu, že ceny sa touto cestou uberali dlhodobo a tempo rastu bolo zaznamenané už pred covidovou panedmiou. Trh nehnuteľností na pobreží mora je navyše stále mimoriadne zaujímavý, a to ako pre veľkých investorov, ktorí majú záujem o veľké stavebné projekty, tak pre cudzincov, ktorí kupujú nehnuteľnosti na bývanie alebo na prenájom.

Vysoký dopyt prináša aj vysoké ceny, a preto je mnoho miestnych kupujúcich nútených pri riešení bytovej otázky hľadať alternatívne možnosti, a tak často kupujú nehnuteľnosti v iných lokalitách alebo v odľahlých miestach ďalej od turisticky žiadaných miest, kde sú ceny výrazne nižšie.

DOM NA PREDAJ

Murter

730.000 €



Výber medzi apartmánom a domom

Pri výbere medzi apartmánom a domom je rad kupujúcich v dileme. Podľa našich údajov však najčastejšie padá voľba na kúpu domu.

Na ostrove Murter sa podľa našich údajov žiadalo za meter štvorcový apartmánu v priemere 3 557 eur, Zatiaľ čo cena domu za meter štvorcový v Murteri vrátane ceny záhrady bola inzerovaná za 2 604 eur. V Šibeniku sú metre štvorcové v priemere asi o 100 eur lacnejšie ako na ostrove Murter. Priemerná inzerovaná cena apartmánov za meter štvorcový v Šibeniku bola 3 426 eur a cena domov 2 552 eur za meter štvorcový.

Veľký rozdiel v cenách stavebných pozemkov

Cestovný ruch sa neustále rozvíja rozvíja, čo má za následok zvýšený dopyt po stavebných pozemkoch. Aj napriek pomerne vysokým cenám investori a stavebné firmy stále hľadajú ideálny stavebný pozemok v čo najkratšej vzdialenosti od mora. V centre historických miest sú ceny extrémne vysoké, vzhľadom na mizivú ponuku pozemkov ako tových.

Údaje z webu Croreal.com s inzerátmi nehnuteľností ukázali, že priemerná inzerovaná cena pozemkov na ostrove Murter bola 146 eur za meter štvorcový, zatiaľ čo pozemky v Šibeniku zostávajú výrazne dostupnejšie s priemernou požadovanou cenou iba 98 eur za meter štvorcový.

APARTMÁN NA PREDAJ

Brodarica

220.000 €



Je dôležité si uvedomiť, že tu uvedené inzerované ceny vytvárajú predajcovia, takže je pochopiteľné, že sú často vyššie ako tie skutočné. Kvôli túžbe zarobiť viac peňazí majú predávajúci tendenciu inzerovať nehnuteľnosti za vyššie ceny, než sú skutočné trhové ceny. Analýza inzerátov ukazuje, že dopyt po nehnuteľnostiach je extrémne vysoký, a preto sa predajcovia snažia profitovať, kým majú príležitosť.