VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

Cijene Murter, Cijene Šibenik

Trendovi u cijenama nekretnina u hrvatskim turističkim područjima.

Najtraženije hrvatske destinacije za kupnju nekretnina od strane stranih klijenata, prema podacima s Google.com, su Rogoznica, otok Murter, i stanovi u Šibeniku. Visoka potražnja često korelira s visokim cijenama, pa je u rujnu došlo do daljnjeg rasta cijena nekretnina u Hrvatskoj.

Podaci s naše karte cijena pokazali su da su u područjima izloženim turizmu, potražnja stranih investitora dovela do novog porasta cijena, čineći kuće, stanove i zemljišta 2% skupljima nego prethodni mjesec.

Rast cijena nekretnina u Hrvatskoj nije iznenađujuća vijest jer su cijene bile u dugoročnom uzlaznom trendu, a stopa rasta bila je zabilježena prije COVID pandemije. Tržište nekretnina na obali je također vrlo privlačno, kako za velike investitore zainteresirane za velike građevinske projekte tako i za strance koji kupuju nekretnine za život ili za iznajmljivanje.

Velika potražnja također dovodi do visokih cijena, pa mnogi lokalci moraju tražiti alternative kada je u pitanju stanovanje, i stoga često kupuju nekretnine na drugim lokacijama ili udaljenim mjestima daleko od turističkih gradova gdje su cijene znatno niže.


Odabir između stana i kuće

Prilikom odabira između stana i kuće, mnogi kupci su neodlučni. Međutim, prema našim podacima, izbor često pada na kupnju kuće.

Na otoku Murteru, prema našim podacima, cijena po kvadratnom metru za stan iznosila je prosječno 3,557 eura, dok je cijena za kuću po kvadratnom metru na Murteru, uključujući cijenu vrta, bila 2,604 eura. U Šibeniku, kvadratni metri su u prosjeku oko 100 eura jeftiniji nego na otoku Murteru. Prosječna oglašena cijena za stanove po kvadratnom metru u Šibeniku bila je 3,426 eura, a cijena kuća bila je 2,552 eura po kvadratnom metru.

Velika razlika u cijenama građevinskih parcela

Turizam neprestano raste, što dovodi do veće potražnje za građevinskim zemljištima. Usprkos relativno visokim cijenama, investitori i građevinske tvrtke i dalje traže idealne građevinske parcele što bliže moru. U centrima povijesnih gradova, cijene su izuzetno visoke zbog ograničene ponude dostupnog zemljišta.

Podaci s web stranice za nekretnine Croreal.com pokazali su da je prosječna oglašena cijena za zemljište na otoku Murteru bila 146 eura po kvadratnom metru, dok su zemljišta u Šibeniku mnogo pristupačnija s prosječnom traženom cijenom od samo 98 eura po kvadratnom metru.


Bitno je shvatiti da su cijene koje su ovdje oglašene postavljene od strane prodavatelja, pa je razumljivo da su često više od stvarnih tržišnih cijena. Zbog želje za većom zaradom, prodavatelji često oglašavaju nekretnine po višim cijenama od stvarnih tržišnih cijena. Analiza oglasa pokazuje da je potražnja za nekretninama izuzetno visoka, pa prodavatelji ciljaju na profit dok imaju priliku.