VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Rok 2023 přinesl s sebou několik nepříjemných překvapení a nejedno z nich si našlo cestu k našim peněženkám. V Chorvatsku si však můžeme oddechnout, protože zde ve srovnání s ostatními zeměmi v západní a střední Evropě došlo, navzdory přechodu na euro, jen k minimálnímu zdražení. Co vlastně máme na mysli?
Ačkoli někteří prorokují ekonomickou apokalypsu na základě účtenek za kopeček zmrzliny ve výši 3 EUR či rozhovory s „neziskovými“ agenturami sdružujícími majitele ubytovacích zařízení na pobřeží, kterým nepřijeli turisté, zdá se, že Chorvatsko zaznamenává sezónu přinejmenším velmi úspěšnou.
Oproti minulým letům jsme se setkali s mírným zdražením, ale nedělejme z toho drama pro večerní zpravodajskou relaci. Zpravodajské kanály a sociální média často rády určité události přehání a to může vést k dojmu, že jet do Chorvatska znamená vzít si přinejmenším hypotéku.

Skutečný vývoj cen může být ve skutečnosti jiný, než se na první pohled zdá. Statistiky ukazují, že mezi jednotlivými zeměmi existují značné rozdíly v míře zdražování. Například Česko, Německo nebo Francie mohou mít vyšší míru inflace než Chorvatsko. Paradoxně jde o země, kde mediálním prostorem informace o zdražování v Chorvatsku rezonují nejvíce. Tento fakt může ovlivnit nemalé množství spotřebitelů, které tvoří jednu z nejpočetnějších skupin turistů právě v Chorvatsku.
Zatímco v jiných zemích Evropy se ceny zvedají v řádu desítek procent, Chorvatsko se bezpečně drží pod touto hranicí. Samozřejmě i zde inflace stoupá v řádu jednotek procent, ale to ještě není důvod k panice. Naše peněženky to zvládnou! Může to znít trochu vtipně, ale nezapomínejme, že ekonomika je komplexní a dlouhodobý mechanismus, který nepodlehne krátkodobým výkyvům či hoaxu. Tak se nenechme zmást bouřlivým humbukem v médiích. Pravdou je, že situace v Chorvatsku je stále stabilnější než u našich sousedů.
Zároveň je důležité si uvědomit, že některé výkyvy cen jsou způsobeny krátkodobými faktory, jako jsou například sezónní změny, ano vydělávat se musí. Když se podíváme na delší období, zjistíme, že žádné cenové anomálie se nekonají. Míříme-li na letní dovolenou k Jadranu, nemusíme tedy předem vyprázdnit bankovní účet. Chorvatsko je stále krásnou a cenově přijatelnou destinací pro všechny turisty, cestovatele, ale i investory. V závěru tedy můžeme s klidem říct, že zdražení v Chorvatsku není žádnou katastrofou.

Pokud jste dočetli náš článek o „zdražení“ v Chorvatsku až sem, pak doufáme, že jsme vás uklidnili, že jsme se společně vyhnuli ekonomickému konci světa, a že naše peněženky si stále budou v klidu dýchat i v hlavní letní sezóně.
V případě, že máte opačné problémy a nevíte, jak bezpečně ochránit vaše úspory, přečtěte si náš další článek „ Nemovitost jako investice – funguje i v Chorvatsku“, kde se dozvíte konkrétní čísla související s aktuální ekonomickou situací. V sekci „Jak si pořídit nemovitosti v Chorvatsku aneb jak se stát rezidentem u moře“ vám navíc rádi poradíme, pomůžeme překonat jazykovou bariéru či neznalost místního prostředí.