VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Rok 2023 priniesol so sebou niekoľko neprijemných prekvapení, a niektoré z nich našli cestu do našich peňaženiek. V Chorvátsku si však môžeme oddýchnuť, pretože tu, na rozdiel od ostatných krajín vo západnej a strednej Európe, došlo k minimálnemu zdraženiu napriek prechodu na euro. Čo presne máme na mysli?
Hoci niektorí prorokujú ekonomickú apokalypsu na základe účteniek za kopček zmrzliny vo výške 3 EUR alebo rozhovorov s "neziskovými" agentúrami, ktoré združujú majiteľov ubytovacích zariadení na pobreží, ktorým neprišli turisti, zdá sa, že Chorvátsko má sezónu, ktorá je minimálne veľmi úspešná.
Naproti minulým rokom sme sa stretli s miernym zdražením, ale nerobme z toho dramatickú spravodajskú reláciu. Spravodajské kanály a sociálne médiá často radi preháňajú určité udalosti, čo môže viesť k dojmu, že cestovať do Chorvátska znamená si vziať aspoň hypotéku.

Skutočný vývoj cien môže byť iný, než sa na prvý pohľad zdá. Štatistiky ukazujú, že medzi jednotlivými krajinami existujú výrazné rozdiely v miere zdražovania. Napríklad Česká republika, Nemecko alebo Francúzsko môžu mať vyššiu infláciu než Chorvátsko. Paradoxne, práve v týchto krajinách rezonujú médiá najviac s informáciami o zdražovaní v Chorvátsku. Tento fakt môže ovplyvniť nemalé množstvo spotrebiteľov, ktorí tvoria jednu z najpočetnejších skupín turistov v Chorvátsku.

Zatiaľ čo v iných krajinách Európy sa ceny zvyšujú o desiatky percent, Chorvátsko sa bezpečne drží pod touto hranicou. Samozrejme, aj tu inflácia stúpa o jednotky percent, ale ešte to nie je dôvod na paniku. Naše peňaženky to zvládnu! Môže to znieť trochu vtipne, ale nezabúdajme, že ekonomika je komplexný a dlhodobý mechanizmus, ktorý nepodľahne krátkodobým výkyvom alebo hoaxom. Tak sa nenechajme zmiasť bouřlivým humbukom v médiách. Pravdou je, že situácia v Chorvátsku je stále stabilnejšia ako u našich susedov.
Zároveň je dôležité si uvedomiť, že niektoré výkyvy cien sú spôsobené krátkodobými faktormi, ako sú napríklad sezónne zmeny - áno, treba zarábať. Keď sa pozrieme na dlhšie obdobie, zistíme, že žiadne cenové anomálie sa nekonajú. Ak smerujeme na letnú dovolenku k Jadranskému moru, nemusíme teda vopred vyprázdniť bankový účet. Chorvátsko je stále krásnou a cenovo prijateľnou destináciou pre všetkých turistov, cestovateľov, ale aj investorov. V závere teda môžeme s kľudom povedať, že zdraženie v Chorvátsku nie je žiadnou katastrofou.

Ak ste dočítali náš článok o "zdražení" v Chorvátsku až sem, dúfame, že sme vás upokojili, že sme spoločne unikli ekonomickému koncu sveta a že naše peňaženky si budú stále oddychovať aj v hlavnej letnej sezóne.
V prípade, že máte opačné problémy a neviete, ako bezpečne ochrániť vaše úspory, prečítajte si náš ďalší článok "Nemovitost jako investice – funguje i v Chorvatsku", kde sa dozviete konkrétne čísla súvisiace s aktuálnou ekonomickou situáciou. V sekcii "Jak si pořídit nemovitosti v Chorvatsku aneb jak se stát rezidentem u moře" vám navyše radi poradíme, pomôžeme prekonať jazykovú bariéru alebo neznalosť miestneho prostredia.