VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Daň z príjmu z prenájmu nehnuteľnosti v Chorvátsku

V celom európskom hospodárskom priestore, teda Európskej únii neexistujú striktne jednotné pravidlá, ktoré by určovali spôsob, ako sa má zdaniť príjem štátnych príslušníkov krajín EÚ, ktorí podnikajú za hranicami svojej domovskej krajiny.

Avšak krajina, ktorej je v našom prípade majiteľ chorvátskej nehnuteľnosti daňovým rezidentom, môže spravidla zdaniť príjem, zo zárobkovej činnosti plynúcej z nehnuteľností či iných zdrojov alebo zisky z predaja nehnuteľnosti a aj tie, ktoré poberáte v ktorejkoľvek inej krajine mimo vašu domovskú.

Daňová rezidentúra, alebo kde daniť príjem

Každá krajina definuje daňového rezidenta inak, väčšinou však budete považovaní za daňového rezidenta v krajine, v ktorej sa zdržujete po dobu dlhšiu ako 6 mesiacov v roku. Čo znamená, že zvyčajne zostanete daňovým rezidentom vo svojej domovskej krajine, ak v Chorvátsku trávite menej ako 6 mesiacov v roku.

Dvojité zdanenie príjmov

V špecifických prípadoch vás za daňového rezidenta môžu považovať obe krajiny súčasne a môžu od vás požadovať zaplatenie dane. Väčšina krajín však medzi sebou uzavrela takzvanú zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia, ktorá obyčajne určuje, v ktorej krajine vám vzniká daňová povinnosť.

Ak zmluva o zamedzení dvojitého sa na vás nevzťahuje, čo však nie je prípad Chorvátska a občanov EÚ, odporúčame sa obrátiť na daňových špecialistov v Chorvátsku alebo krajiny, kde vám vzniká daňová povinnosť.

DOM NA PREDAJ

Makarska

1.300.000 €



Fiktívny daňový domicil

Problém nastáva, ak príjem z prenájmu nehnuteľnosti v Chorvátsku predstavuje majoritnú časť Vášho príjmu zo všetkých krajín, v ktorých podnikáte. V tejto chvíli vzniká takzvaný fiktívny daňový domicil, ktorý vám dáva za povinnosť daniť všetok váš príjem v Chorvátsku, aj keď nevznikol na území Chorvátskej republiky.

Legislatíva Európskej únie nariaďuje, aby bez ohľadu na to, v ktorej krajine ste považovaní za daňového rezidenta, bol váš príjem zdanený rovnakým spôsobom a za rovnakých podmienok, ako príjem obyvateľov danej krajiny. To znmená, že zdanenie príjmu z prenájmu nehnuteľnosti pri daňovom domicile v Chorvátsku sa riadi rovnakými podmienkami ako pre občana Chorvátska.