VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

nekretnine Hrvatska OIB

Kako iznajmljivati apartman u Hrvatskoj - obveze i uvjeti


Iznajmljivanje kuće ili apartmana u Hrvatskoj može biti unosan poslovni poduhvat, ali isto tako nosi određene obveze i uvjete koje treba poštivati sukladno lokalnim zakonima i propisima. Evo nekih od najvažnijih obveza i uvjeta koji očekuju svakog novog iznajmljivača.

Registracija gostiju kod vlasti

Sukladno hrvatskim zakonima, obveza iznajmljivača je registrirati svakog gosta kod lokalnih vlasti. Registracija gostiju obično se obavlja u lokalnom turističkom uredu ili putem online portala Hrvatske turističke agencije. Gosti moraju pružiti osobne podatke, uključujući ime, adresu i svrhu svog boravka. Ovu obvezu treba ispuniti unutar 24 sata od dolaska svakog gosta.

Obavezna kategorizacija objekta

Hrvatska provodi sustav kategorizacije smještaja, uključujući apartmane. Iznajmljivači su obvezni službeno kategorizirati svoj objekt. Kategorizacija ovisi o različitim faktorima, kao što su opremljenost, kvaliteta usluge i lokacija. Gosti često preferiraju smještaj s višim ocjenama. Objekt se u nekim slučajevima mora kategorizirati ponovno svakih tri godine.

Osigurati potrebne dozvole

Lokalne vlasti mogu zahtijevati različite dozvole i licence za iznajmljivanje apartmana. Na primjer, stambena zgrada može zahtijevati dozvolu od nadležnog tijela. Prije početka iznajmljivanja, važno je provjeriti jesu li sve potrebne dozvole u redu.

Upravljanje i plaćanje poreza

Iznajmljivači su obvezni naplatiti turističku pristojbu od svojih gostiju i nakon toga je uplatiti hrvatskim vlastima. Visina poreza može varirati ovisno o regiji i vrsti smještaja. Važno je voditi evidenciju o svim plaćanjima i pridržavati se rokova za plaćanje poreza.

Poštivanje zakona o smještaju

Iznajmljivači bi trebali osigurati da njihov smještaj ispunjava sve zakone i propise u vezi sa sigurnošću, higijenom i zaštitom okoliša. Smještaj bi trebao biti u dobrom stanju i redovito se održavati.

Pr pružanju informacija gostima

Iznajmljivači su obvezni pružiti svojim gostima važne informacije, kao što su popis lokalnih kontakata za hitne slučajeve, kućni red i sigurnosne smjernice.

Evidencija gostiju

Vlasnici smještaja trebali bi voditi evidenciju o svojim gostima, uključujući informacije o svakom gostu, dužini boravka i kopiju njihove osobne iskaznice.
Važno je napomenuti da se obveze iznajmljivača mogu razlikovati sukladno lokalnim zakonima i propisima, stoga bi iznajmljivači trebali konzultirati lokalne vlasti ili pravne stručnjake kako bi osigurali da poštuju sve važeće obveze i uvjete. Nepoštivanje ovih obveza može rezultirati novčanim kaznama i pravnim problemima. Pravilna briga o gostima i poštivanje zakona može dovesti do uspješnog poslovanja u Hrvatskoj.