VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

immobilien Kroatien OIB

Povinnosti pronajímatele při pronájmu nemovitosti Chorvatsku.


Pronájem domu nebo apartmánu v Chorvatsku může být pro majitele nemovitosti velmi lukrativním podnikáním, ale zároveň s sebou nese určité povinnosti a závazky, které je třeba dodržovat v souladu s místními zákony a předpisy. Jedny z hlavních povinností, které čekají na každého nového pronajímatele v Chorvatsku.

Registrace hostů u úřadů

V souladu s chorvatskými zákony je povinností pronajímatele registrovat každého hosta u místních úřadů. Registrace hosta se obvykle provádí na místním turistickém informačním místě, nebo přes online portál Chorvatské turistické agentury. Hosté musí poskytnout osobní údaje, včetně svého jména, adresy a účelů svého pobytu. Tuto povinnost je třeba splnit do 24 hodin od nástupu každého hosta.

Povinná kategorizace objektu

Chorvatsko provozuje systém kategorizace ubytovacích zařízení, včetně apartmánů. Pronajímatelé jsou povinni nechat svůj objekt oficiálně zkategorizovat. Kategorizace závisí na různých faktorech, jako jsou vybavení, kvalita služeb a lokalita. Hosté často preferují ubytování s vyšším hodnocením. Zařízení musí být kategorizována v některých případech i jednou za tři roky.

Zajistit potřebné povolení

Místní úřady mohou vyžadovat různá povolení a licence pro provozování pronájmu apartmánu. Například bytový dům může vyžadovat povolení od správního orgánu. Před zahájením pronájmu je třeba se ujistit, že všechny potřebné povolení jsou v pořádku.

Vybírání a placení daní

Pronajímatelé jsou povinni vybrat turistickou daň od svých hostů a následně ji odvádět na chorvatské úřady. Výše daně se může lišit podle oblasti a typu ubytování. Je důležité udržovat si přehled o všech platbách a dodržovat termíny platby daně.

Dodržování zákonů týkajících se ubytování

Pronajímatelé by měli dbát na to, aby jejich ubytovací zařízení splňovala veškeré zákony a předpisy týkající se bezpečnosti, hygieny a ochrany životního prostředí. Zařízení by měla být v dobrém stavu a pravidelně udržována.

Poskytování informací hostům

Pronajímatelé jsou povinni poskytovat svým hostům důležité informace, jako je seznam místních nouzových kontaktů, pravidla domu a bezpečnostní pokyny.

Evidence hostů

Majitel ubytovacího zařízení by měli udržovat evidence hostů, které obsahují informace o každém hostovi, jeho délce pobytu a kopie jeho dokladu totožnosti.
Je důležité si uvědomit, že povinnosti pronajímatele mohou být upraveny místními zákony a předpisy, a proto by měli pronajímatelé veškeré záležitosti týkající se komerčního pronájmu nemovitosti v Chorvatsku konzultovat s místní úřady nebo právníkem, aby zajistili, že dodržují všechny platné nařízení a povinnosti. Nerespektování těchto povinností může mít za následek pokuty a právní problémy. Správná péče o hosty a dodržování zákonů může však vést k úspěšnému podnikání v Chorvatsku.