VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

prenajem Chorvatsko

Povinnosti prenajímateľa pri prenájme nehnuteľnosti Chorvátsku.


Prenájom domu alebo apartmánu v Chorvátsku môže byť pre majiteľa nehnuteľnosti veľmi lukratívnym podnikaním, ale zároveň so sebou nesie určité povinnosti a záväzky, ktoré treba dodržiavať v súlade s miestnymi zákonmi a predpismi. Jedny z hlavných povinností, ktoré čakajú na každého nového prenajímateľa v Chorvátsku.

Registrácia hostí na úradoch

V súlade s chorvátskymi zákonmi je povinnosťou prenajímateľa registrovať každého hosťa na miestnych úradoch. Registrácia hosťa sa obvykle vykonáva na miestnom turistickom informačnom mieste, alebo cez online portál Chorvátskej turistickej agentúry. Hostia musia poskytnúť osobné údaje, vrátane svojho mena, adresy a účelov svojho pobytu. Túto povinnosť je potrebné splniť do 24 hodín od nástupu každého hosťa.

Povinná kategorizácia objektu

Chorvátsko prevádzkuje systém kategorizácie ubytovacích zariadení vrátane apartmánov. Prenajímatelia sú povinní nechať svoj objekt oficiálne skategorizovať. Kategorizácia závisí od rôznych faktorov, ako sú vybavenie, kvalita služieb a lokalita. Hostia často preferujú ubytovanie s vyšším hodnotením. Zariadenie musí byť kategorizovaná v niektorých prípadoch aj raz za tri roky.

Zabezpečiť potrebné povolenia

Miestne orgány môžu vyžadovať rôzne povolenia a licencie na prevádzkovanie prenájmu apartmánu. Napríklad bytový dom môže vyžadovať povolenie od správneho orgánu. Pred začatím prenájmu je potrebné sa uistiť, že všetky potrebné povolenia sú v poriadku.

Vyberanie a platenie daní

Prenajímatelia sú povinní vybrať turistickú daň od svojich hostí a následne ju odvádzať na chorvátske úrady. Výška dane sa môže líšiť podľa oblasti a typu ubytovania. Je dôležité udržiavať si prehľad o všetkých platbách a dodržiavať termíny platby dane.

Dodržiavanie zákonov týkajúcich sa ubytovania

Prenajímatelia by mali dbať na to, aby ich ubytovacie zariadenia spĺňali všetky zákony a predpisy týkajúce sa bezpečnosti, hygieny a ochrany životného prostredia. Zariadenia by mali byť v dobrom stave a pravidelne udržiavané.

Poskytovanie informácií hosťom

Prenajímatelia sú povinní poskytovať svojim hosťom dôležité informácie, ako je zoznam miestnych núdzových kontaktov, pravidlá domu a bezpečnostné pokyny.

Evidencia hostí

Majiteľ ubytovacieho zariadenia by mal udržiavať evidenciu hostí, ktorá obsahuje informácie o každom hosťovi, jeho dĺžke pobytu a kópie jeho dokladu totožnosti.
Je dôležité si uvedomiť, že povinnosti prenajímateľa môžu byť upravené miestnymi zákonmi a predpismi, a preto by mali prenajímatelia všetky záležitosti týkajúce sa komerčného prenájmu nehnuteľnosti v Chorvátsku konzultovať s miestnymi úradmi alebo právnikom, aby zabezpečili, že dodržiavajú všetky platné nariadenia a povinnosti. Nerešpektovanie týchto povinností môže mať za následok pokuty a právne problémy. Správna starostlivosť o hostí a dodržiavanie zákonov môže však viesť k úspešnému podnikaniu v Chorvátsku.