VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

nekretnine Hrvatska

U Hrvatskoj je izgradnja na građevinskim zemljištima pažljivo regulirana i disciplinirana lokalnim pravilima koja imaju za cilj usklađivanje interesa vlasnika zemljišta, razvojnih investitora, turističke industrije te zaštite prirode i kulturne baštine. Ta pravila odnose se na vrste građevina koje se smiju graditi na svakoj parceli, kao i na njihove dimenzije i kapacitet.
Jedan od najvažnijih alata za upravljanje izgradnjom u Hrvatskoj je označavanje građevinskih parcela, koje se utvrđuje prostornim planom određenog područja. Ta označavanja odnose se na namjenu zemljišta za određeni tip razvoja i služe očuvanju dosljednosti lokalnog planiranja korištenja zemljišta. Ta označavanja uključuju T1, T2 i T3.
Zemljište označeno kao T1 obično je blizu mora i namijenjeno je hotelskom razvoju. Ti hoteli mogu zauzeti do 70% ukupne izgradive površine parcele. Preostalih 30% obično se koristi za vile i apartmane za odmor, koji služe kao privatni smještaj za turiste. Ti razvoji vila moraju zadovoljiti iste stroge standarde kvalitete i sigurnosti kao i parcele označene T1 te se moraju pridržavati lokalnih urbanističkih planova.
Zemljište označeno kao T2 namijenjeno je za 70% izgradnje kuća za odmor i za preostalih 30% izgradnje hotela. Ti objekti služe kao privatni smještaj za turiste koji žele uživati u privatnom odmoru s vlastitim sadržajem. Ti objekti također moraju zadovoljiti iste standarde kvalitete, sigurnosti i lokalnih propisa kao i objekti na parcelama označenim kao T1.

nekretnine Hrvatska

Zemljište označeno kao T3 namijenjeno je za izgradnju kampova. Ti kampovi moraju zadovoljiti stroge standarde kvalitete i sigurnosti te se moraju pridržavati lokalnih urbanističkih planova. Ti kampovi prvenstveno pružaju smještajne usluge turistima koji žele boraviti u blizini prirode i planiraju putovati po Hrvatskoj. Ti kampovi moraju biti opremljeni svim potrebnim sadržajima poput tuševa, WC-a, kuhinja i blagovaonica.
U svakom slučaju, izgradnja na svakom građevinskom zemljištu u Hrvatskoj mora biti u skladu s primjenjivim zakonima i propisima te mora poštovati zaštitu prirode i kulturne baštine. Ta pravila služe očuvanju kvalitete života u ovoj prekrasnoj zemlji i čuvanju njenog prirodnog i kulturnog bogatstva za buduće generacije.
Zaključno, Hrvatska je prekrasna zemlja s bogatom poviješću i prirodnim ljepotama koje privlače turiste iz cijelog svijeta. Ovi građevinski propisi služe kao jamstvo za zaštitu tih prirodnih i kulturnih vrijednosti te očuvanje kvalitete života u zemlji. Ova pravila također pružaju jamstvo sigurnosti i stabilnosti vlasnicima zemljišta, developerima i turističkoj industriji, doprinoseći dugoročnom razvoju Hrvatske.