VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Na jakých pozemcích lze v Chorvatsku stavět. Aneb vyplatí se nákup a prodej nemovitostí v Chorvatsku bez realitky?

nemovitost chorvatsko

V Chorvatsku je výstavba na stavebních pozemcích pečlivě regulována a řízena místními pravidly, která se snaží harmonizovat zájmy vlastníků pozemků, developerů, turistického průmyslu a ochrany přírody a kulturního dědictví. Tato pravidla se vztahují na typy staveb, které lze na jednotlivých pozemcích postavit, stejně jako na velikost a kapacitu staveb, jež lze vybudovat.

Jedním z nejdůležitějších nástrojů pro řízení výstavby v Chorvatsku jsou označení stavebních pozemků, která určují územní plán dané lokality. Tato označení se vztahují na určení pozemku pro konkrétní typ výstavby a slouží k udržení jednotnosti v místním územním plánování. Tato označení zahrnují T1, T2 a T3.

Stavební pozemek označený jako T1 je zpravidla blízko moře a je určen pro výstavbu hotelů, které mohou zabírat až 70 % celkové zastavitelné plochy pozemku. Zbývajících 30 % je určeno většinou pro rekreační vily a apartmánové domy, které se využívají jako soukromá ubytovací zařízení pro turisty.Tyto stavby musí splňovat přísné standardy kvality a bezpečnosti jako pozemky T1 a musí být v souladu s místními územními plány.

Naopak pozemek označený jako T2 je určen ze 70 % pro výstavbu rekreačních domů a zbývajících 30 % pro výstavbu hotelů. Tyto stavby slouží jako soukromá ubytovací zařízení pro turisty, kteří si chtějí užít dovolenou v soukromí a s vlastním zázemím. Tyto stavby musí splňovat stejné standardy kvality a bezpečnostní předpisy jako apartmánové domy na pozemku označeném T1.

nemovitost chorvatsko

Pozemek označený jako T3 je určen pro výstavbu kempů, jež musí splňovat přísné standardy kvality a bezpečnosti a musí být v souladu s místními územními plány. Tyto kempy primárně poskytují ubytovací služby turistům, kteří chtějí být v blízkosti přírody a plánují cestovat po Chorvatsku. Tyto kempy musí být vybaveny všemi potřebnými zařízeními, jako jsou sprchy, WC, kuchyně a jídelny.

V každém případě musí být výstavba na jakémkoli stavebním pozemku v Chorvatsku v souladu s platnými zákony a předpisy a musí respektovat ochranu přírody a kulturního dědictví. Tato pravidla přispívají k udržení kvality života v této krásné zemi a jejího přirozeného a kulturního bohatství pro budoucí generace.

V závěru lze říci, že Chorvatsko je krásnou zemí s bohatou historií a přírodními krásami, které jsou vyhledávány turisty z celého světa. Tato pravidla výstavby jsou zárukou ochrany těchto přírodních a kulturních hodnot a udržení kvality života v této zemi. Současně také zaručují jistotu a stabilitu pro vlastníky pozemků, developerů a turistický průmysl, což přispívá k dlouhodobému rozvoji a prosperitě Chorvatska.