VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Kategorizace chorvatské nemovitosti

Co je vlastně Kategorizace

Každý dům či byt v Chorvatsku musí před zahájením pronajímání projít úředním schvalovacím řízením (tzv. kategorizací), ve kterém je mimo jiné stanoven maximální počet ubytovaných osob v apartmánu. Kategorizaci si pro zjednodušení představme jako návštěvu chorvatského úředníka, který zhodnotí stav a vybavení nemovitosti a udělí odpovídající počet hvězd. Kupodivu existují velké rozdíly mezi novostavbou a staršími objekty.

Proč je to tak

Strategickým rozhodnutím chorvatských úřadů je udělat pořádek na trhu s byty a neoficiálně víme, že je vyvíjen velký tlak na úředníky, kteří kategorizaci nemovitosti určují, aby byla co nejpřísnější a aby kromě celkového dojmu hleděla i na celkový dojem a dokonce i na estetiku.
Když se podíváte na rezervační portály (např AirBnB nebo Booking.com) nabízející ubytování v Chorvatsku, všimnete si, že vše se v Chorvatsku pronajímá pod pojmem "apartmán" a nejvíce matoucí je situace u apartmánů se třemi hvězdičkami, kterých je nejvíce a mezi nimiž jsou dramatické rozdíly.
Se 3 hvězdičkami jsou luxusní nově zrekonstruované plně vybavené apartmány, které kvůli nějaké maličkosti nezískaly více hvězdiček, ale také garzonky v garážích s nábytkem ze 70. let.
A aby to bylo ještě složitější, neoficiálně zjišťujeme, že některá turistická sdružení jsou mírnější než jiná, takže co funguje v Dubrovníku, nebude fungovat v Zadaru nebo v Záhřebu a naopak.
Rozdíl však není pouze regionální a ve starých a nových majitelích nemovitostí, ale je také velký rozdíl, zda si zařizujete byt ve stávající budově nebo stavíte nový.

Aktuálních předpisy ministerstva cestovního ruchu

Pokud chtějí majitelé novostavby získat 4 hvězdičky, musí mít například: mnohem větší postele, větší koupelny, obecně větší plochu než například ti, kteří upravují stejný byt ve stávající budově.
Pokud si tedy i letos chcete zařídit a kategorizovat apartmán, v novostavbě bude muset být větší než ve staré budově, a to o 3 až dokonce 18,5 metrů čtverečních, podle počtu pokojů a požadované kategorie. Pokud například rekonstruujete byt ve stávající budově a chcete mít 4 hvězdičky, modul se dvěma ložnicemi musí mít alespoň 53,5 metrů čtverečních a v novém alespoň 64 metrů čtverečních. Stejný 5hvězdičkový byt ve staré budově může mít 66,5 metrů čtverečních a v novém minimálně 74 metrů čtverečních. Ještě dramatičtější je rozdíl v plochách třípokojového apartmánu, kde rozdíl vyskočí až na 18,5 metru čtverečních.


APARTMÁN NA PRODEJ

Dubrovnik

Cena na dotaz



Jaký je rozdíl ve vybavení a nábytku

Pro začátek je největší rozdíl v postelích a v tom, že v novostavbách je klimatizace povinná i pro 3hvězdičkové zařízení. U bytů ve stávajících objektech je povoleno lůžko pro jednu osobu o rozměrech 80x190 cm a v novostavbách jsou minimální rozměry pro dvou a tříhvězdičkové ubytovací zařízení 100x200 cm a pro 4 a 5hvězdičkové 110x210 centimetrů!
Postel pro dvě osoby ve stávajících budovách pro 2 a 3 hvězdičky může mít rozměr 140×190 cm, pro 4 hvězdy 160×190 cm a 160×200 pro pět hvězdiček. U novostaveb musí být manželské postele dramaticky větší - pro 3 hvězdy 160x200 cm, pro 4 hvězdy 180x210 cm a pro 5 hvězdiček musí být 200x210 cm.

Pro majitele novostaveb je kategorizace velmi přísná.

Jaký je ale zásadní rozdíl mezi 3 a 4 hvězdičkami? V praxi velký nebo také žádný. Stejně jako rozdíl mezi 4 a 5 hvězdičkami a to dokonce i v hotelech. Pojďme se ale podívat, co o kategorizaci bytů a rekreačních domů říká současná chorvatská právní úprava.
Největší rozdíly mezi hvězdami se týkají rozlohy jednotlivých místností, počtu koupelen a toalet a některých prvků elektroinstalace, jako jsou televize, internet, klimatizace atp. S dvoupokojovým bytem pro 3 hvězdy stačí jedna koupelna, zatímco pro 4 hvězdy musíte mít jednu koupelnu a jedno oddělené WC. Pro 5 hvězdiček je nutné, aby každý pokoj měl vlastní sociální zařízení a u bytů v novostavbách je podrobně předepsána i metráž koupelen.
V některých částech Chorvatska si potrpí na věšák na oblečení, jinde budou trvat na klasické šatní skříni se všemi uzavřenými stranami.
I když to není v předpisech jasně definováno, (neoficiální) výklad pracovníků kategorizační komise je takový, že pro 3 hvězdičky stačí jeden psací stůl nebo toaletní stolek na byt, zatímco pro 4 hvězdičky je potřeba mít jeden stůl s židle do každého pokoje a do každého pokoje zrcadlo pro celou postavu.
Také i na 3 hvězdičky musíte mít u každé postele koberec a u všech kategorií odpadkový koš na každém pokoji.
A stejně tak je to s místy k sezení. Ukazuje se, že pro čtyři osoby na 4 hvězdičky musíte mít 16 míst k sezení, pokud započítáme: židle u jídelního stolu, stoly v každém pokoji, pohovku, sezení na balkóně nebo terase.
Mnoho lidí to ani nenapadne, ale je povinné, aby každý 4- a 5hvězdičkový apartmán měl na každé straně postele vypínač hlavního světla v místnosti. Pro 5 hvězdiček je důležité, aby každý byt měl vypínač u vchodu do budovy, vedle postele a pro koupelnu.
Existuje mnoho věcí, které jsou na seznamu, v praxi však mnoho z nich není k dispozici ani v hotelech. Předpisy jsou však předpisy.
Reálně je jedno, jak bude váš byt kategorizován a zda bude mít vaše budova označení se 3 nebo 4 hvězdičkami. Důležité také je, zda se budete hostům líbit a zda budete mít dobrou obsazenost či nikoliv. Mnohem důležitější je zapracovat na přístupu k hostům, na čistotě, designu, lepším vybavení, drobných projevech pozornosti a na kvalitní rezervační stránce či agentuře.

Odkazy na chorvatský zákon: Ministarstvo turizma

APARTMÁN NA PRODEJ

Hvar

218.400 €