VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

DPH při pronájmu apartmánu v Chorvatsku

DPH při pronájmu nemovitosti v Chorvatsku.

Pro vlastníky nemovitostí v Chorvatsku, kteří nepocházejí z této země a své byty, apartmány nebo domy nabízejí k pronájmu, existuje řada administrativních kroků. I když může tento postup na první pohled vypadat komplikovaně, stačí si zajistit potřebné dokumenty v dostatečném předstihu, aby bylo vše připraveno ještě před nástupem hlavní sezóny.

V Chorvatsku je pronajímání apartmánů, pokojů nebo celých nemovitostí turistům regulováno zákonem o DPH. Podle tohoto předpisu je každá osoba, která nemá v Chorvatsku trvalé bydliště a nabízí ubytování domácím i mezinárodním cestovatelům, povinna se zaregistrovat u příslušného orgánu v Záhřebu kvůli DPH.

Dále je důležité, než začnete poskytovat své služby, požádat o daňové identifikční číslo. K tomu je potřeba vyplnit formulář s názvem „P-PDV“, který je dostupný v chorvatštině nebo angličtině. Dále je nutné vaši nemovitost řádně kategorizovat (o kategorizaci se dozvíte více v následujícím článku) , poté obdržíte od státních úřadů povolení k jejímu pronájmu. Chorvatští majitelé nemovitostí mají podobné daňové závazky, avšak registrační povinnost vzniká až po dosažení určitého ročního příjmu.

Osoby z jiných zemí také musí vyplnit dokumenty týkající se jejich rezidentního statusu v Chorvatsku. Většina informací, které budete muset poskytnout, pochází od daňového orgánu vaší domovské země. Často je také potřeba předložit dokument potvrzující váš daňový domicil.

Vlastníci nemovitostí z jiných zemí jsou povinni každý měsíc podávat daňové přiznání, bez ohledu na to, zda v daném měsíci nemovitost pronajímali či nikoli. Toto přiznání k DPH (PDV) je nutné odevzdat nejpozději do 20. dne následujícího měsíce. Důležité je také správně vést účetní záznamy.

APARTMÁN NA PRODEJ

Krk

280.000 €



Kolik je DPH v Chorvatsku z pronájmu nemovitosti

DPH na ubytování v Chorvatsku je aktuálně 13 procent. Chorvatská vláda však jedná o změnách již od roku 2025.

Nemovitost v Chorvatsku bez zbytečných starostí

Plánujete využít svůj chorvatský dům či byt během dovolené a zbytek roku ho pronajímat? Rádi byste se vyhnuli administrativním povinnostem a komplikacím spojeným s pronájmem? Pokud zvažujete nákup nemovitosti v Chorvatsku, může za vás veškerou péči o provoz a pronájem zajistit agentura, což výrazně zjednodušuje daňové povinnosti. Pokud máte v úmyslu investovat do nemovitosti v Chorvatsku, kontaktujte nás. S radostí vám pomůžeme a provedeme vás celým procesem.

Odkazy na dokumenty a formuláře
Formulář registrace k DPH (P-PDV)
Formulář podání DPH