VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

DPH pri prenájme apartmánu v Chorvátsku

DPH pri prenájme nehnuteľnosti v Chorvátsku.

Pre vlastníkov nehnuteľností v Chorvátsku, ktorí nepochádzajú z tejto krajiny a svoje byty, apartmány alebo domy ponúkajú na prenájom, existuje niekoľko administratívnych krokov. Aj keď môže tento postup na prvý pohľad vyzerať komplikovane, stačí si zaistiť potrebné dokumenty v dostatočnom predstihu, aby bolo všetko pripravené ešte pred nástupom hlavnej sezóny.

V Chorvátsku je prenajímanie apartmánov, izieb alebo celých nehnuteľností turistom regulované zákonom o DPH. Podľa tohto predpisu je každá osoba, ktorá nemá v Chorvátsku trvalé bydlisko a ponúka ubytovanie domácim aj medzinárodným cestovateľom, povinná sa zaregistrovať u príslušného orgánu v Záhrebe kvôli DPH.

Ďalej je dôležité, než začnete poskytovať svoje služby, požiadať o daňové identifikčné číslo. K tomu je potrebné vyplniť formulár s názvom „P-PDV“, ktorý je dostupný v chorvátčine alebo angličtine. Ďalej je nutné vašu nehnuteľnosť riadne kategorizovať (o kategorizácii sa dozviete viac v nasledujúcom článku), potom obdržíte od štátnych úradov povolenie na jej prenájom. Chorvátski majitelia nehnuteľností majú podobné daňové záväzky, avšak registračná povinnosť vzniká až po dosiahnutí určitého ročného príjmu.

Osoby z iných krajín tiež musia vyplniť dokumenty týkajúce sa ich rezidentného statusu v Chorvátsku. Väčšina informácií, ktoré budete musieť poskytnúť, pochádza od daňového orgánu vašej domovskej krajiny. Často je tiež potrebné predložiť dokument potvrdzujúci váš daňový domicil.

Vlastníci nehnuteľností z iných krajín sú povinní každý mesiac podávať daňové priznanie, bez ohľadu na to, či v danom mesiaci nehnuteľnosť prenajímali alebo nie. Toto priznanie k DPH (PDV) je nutné odovzdať najneskôr do 20. dňa nasledujúceho mesiaca. Dôležité je tiež správne viesť účtovné záznamy.

APARTMÁN NA PREDAJ

Milohnići

590.000 €



Koľko je DPH v Chorvátsku z prenájmu nehnuteľnosti

DPH na ubytovanie v Chorvátsku je aktuálne 13 percent. Chorvátska vláda však rokuje o zmenách už od roku 2025.

Nehnuteľnosť v Chorvátsku bez zbytočných starostí

Plánujete využiť svoj chorvátsky dom či byt počas dovolenky a zvyšok roka ho prenajímať? Radi by ste sa vyhli administratívnym povinnostiam a komplikáciám spojeným s prenájmom? Ak zvažujete nákup nehnuteľnosti v Chorvátsku, môže za vás všetku starostlivosť o prevádzku a prenájom zaistiť agentúra, čo výrazne zjednodušuje daňové povinnosti. Pokiaľ máte v úmysle investovať do nehnuteľnosti v Chorvátsku, kontaktujte nás. S radosťou vám pomôžeme a prevedieme vás celým procesom.

Odkazy na dokumenty a formuláre
Formulár registrácie k DPH (P-PDV)
Formulár podania DPH