VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Vývoj cen nemovitostí Chorvatsko 2024

Trh chorvatských nemovitostí napovídá, že v roce 2023 ceny nemovistí dosáhly své horní hranice.

Nicméně je otázkou, zda budou klesat a kolik v roce 2024.
Stejně jako v jiných zemích EU, mnoho občanů v Chorvatsku nemá vyřešené bydlení. Většina obyvatel žije v nájemním bydlení, jelikož pořízení vlastního bydlení je pro většinu mladých rodin nedosažitelné. Na vině jsou úrokové sazby, které neustále rostou a rozhodnout se koupit nemovitost je obtížné. Ti, kteří prodávají, zejména staré byty a apartmány, zvyšují ceny za metr čtvereční, jelikož existuje silná kupní síla ze zahraničí. Nejistota mezi občany roste a inflace, spojená s přechodem na euro doslova požírá měsíční mzdu.

Bude změna na trhu s nemovitostmi v roce 2024?

Chorvatsko v roce 2023 zaznamenalo růst cen, který je téměř rekordní.

Velký růst cen ve Varaždinu a Osijeku

Růst cen zaznamenal především trh s byty, konkrétně rezidenčních nemovitostí, do kterých můžeme zahrnout i domy, a to zejména pokud jde o pobřeží, kde jsou tyto nemovitosti významnou částí kupní síly.
Ceny komerčních nemovitostí nevzrostly tolik jako ceny bytů. Růstu cen, týká se to především rezidenčních prostorů a především to platí pro Záhřeb a pobřeží. Největší zvýšení se projevilo v Osijeku, Čakovci, Varaždínu, Záhřebu a na některých dalších částech Chorvatska, které byly dosud v určitém smyslu zapomenuty.

Stavební pozemky jsou stále atraktivní.

Počet prodaných pozemků rostl, a to jak pro investiční výstavbu, tak pro osobní potřeby.
Byty mají nejvyšší počet prodejů v absolutních číslech kde je poptávka největší, U pozemků je situace taková, že poptávka převyšuje nabídku, stejně tak u domů. Pokud jde o domy určené k trvalénu bydlení, je poptávka větší než nabídka.

Co nás čeká v roce 2024

Na chorvatském trhu s nemovitostmi začíná být přítomná recese, a to se projevuje nejen v Chorvatsku ale zejména se na nejdůležitějších trzích, jako jsou Německo a Rakousko, kde byla kupní a prodejní činnost v roce 2023 dramaticky nižší, a to o více než 50 procent.
V zhledem k neustálému zvyšování úrokových sazeb není předpoklad většího růstu cen nemovitostí. Pravděpodobný scénář vývoje cen příští rok, je snížení počtu kupních a prodejních transakcí. Pravděpodobně ubude cizinců, kteří v Chorvatsku příští rok koupí nemovitost. Je to jedna z indicíí, proč ceny už nebudou růst, ale v tomto okamžiku okamžiku dosáhli pomysleného maxima.

DŮM NA PRODEJ

Varaždin

450.000 €



Korekce cen nemovitostí

Mnozí doufají v nějaké korekce cen. Je možné, že dojde k nějakým korekcím, ale ne na celkovému trhu, nýbrž pouze u některých nemovitostí, a to zejména těch se starším datem výstavby, které jsou v tomto okamžiku předražené kvůli velké poptávce, malé nabídce a lidem, převážně ze zahraničí, kteří chtěli za každou cenu investovat do nemovitosti, takže byli ochotni platit i horentní sumy za nemovitosti, které neodpovídají tržní realitě. Tyto situace budou méně časté v příštím období a příštím roce. To znamená určitou stabilizaci na trhu cen nemovitostí.