VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Vývoj cien nehnuteľností Chorvátsko 2024

Trh chorvátskych nehnuteľností napovedá, že v roku 2023 ceny nehnuteľností dosiahli svoju hornú hranicu.

Avšak je otázkou, či budú klesať a koľko v roku 2024.
Rovnako ako v iných krajinách EÚ, mnoho občanov v Chorvátsku nemá vyriešené bývanie. Väčšina obyvateľov žije v nájomnom bývaní, pretože obstaranie vlastného bývania je pre väčšinu mladých rodín nedosiahnuteľné. Na vine sú úrokové sadzby, ktoré neustále rastú a rozhodnúť sa kúpiť nehnuteľnosť je ťažké. Tí, ktorí predávajú, najmä staré byty a apartmány, zvyšujú ceny za meter štvorcový, pretože existuje silná kúpna sila zo zahraničia. Neistota medzi občanmi rastie a inflácia, spojená s prechodom na euro doslova požiera mesačnú mzdu.

Bude zmena na trhu s nehnuteľnosťami v roku 2024?

Chorvátsko v roku 2023 zaznamenalo rast cien, ktorý je takmer rekordný.

Veľký rast cien vo Varaždíne a Osijeku

Rast cien zaznamenal predovšetkým trh s bytmi, konkrétne rezidenčných nehnuteľností, do ktorých môžeme zahrnúť aj domy, a to najmä pokiaľ ide o pobrežie, kde sú tieto nehnuteľnosti významnou časťou kúpnej sily.
Ceny komerčných nehnuteľností nevzrástli toľko ako ceny bytov. Rastu cien, týka sa to predovšetkým rezidenčných priestorov a predovšetkým to platí pre Záhreb a pobrežie. Najväčšie zvýšenie sa prejavilo v Osijeku, Čakovci, Varaždíne, Záhrebe a na niektorých ďalších častiach Chorvátska, ktoré boli doteraz v určitom zmysle zabudnuté.

Stavebné pozemky sú stále atraktívne.

Počet predaných pozemkov rástol, a to ako pre investičnú výstavbu, tak aj pre osobné potreby.
Byty majú najvyšší počet predajov v absolútnych číslach kde je dopyt najväčší, Pri pozemkoch je situácia taká, že dopyt prevyšuje ponuku, rovnako tak u domov. Pokiaľ ide o domy určené na trvalé bývanie, je dopyt väčší ako ponuka.

Čo nás čaká v roku 2024

Na chorvátskom trhu s nehnuteľnosťami začína byť prítomná recesia, a to sa prejavuje nielen v Chorvátsku ale najmä sa na najdôležitejších trhoch, ako sú Nemecko a Rakúsko, kde bola kúpna a predajná činnosť v roku 2023 dramaticky nižšia, a to o viac ako 50 percent.
V zohľadnení neustáleho zvyšovania úrokových sadzieb nie je predpoklad väčšieho rastu cien nehnuteľností. Pravdepodobný scenár vývoja cien budúci rok, je zníženie počtu kúpnych a predajných transakcií. Pravdepodobne ubudne cudzincov, ktorí v Chorvátsku budúci rok kúpia nehnuteľnosť. Je to jedna z indícií, prečo ceny už nebudú rásť, ale v tomto okamihu okamihu dosiahli pomyslené maximum.

DOM NA PREDAJ

Varaždin

270.000 €



Korekcia cien nehnuteľností

Mnohí dúfajú v nejaké korekcie cien. Je možné, že dôjde k nejakým korekciám, ale nie na celkovém trhu, ale iba u niektorých nehnuteľností, a to najmä tých so starším dátumom výstavby, ktoré sú v tomto okamihu predražené kvôli veľkému dopytu, malej ponuke a ľuďom, prevažne zo zahraničia, ktorí chceli za každú cenu investovať do nehnuteľnosti, takže boli ochotní platiť aj horibilné sumy za nehnuteľnosti, ktoré nezodpovedajú trhovej realite. Tieto situácie budú menej časté v budúcom období a budúcom roku. To znamená určitú stabilizáciu na trhu cien nehnuteľností.