VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

osvč chorvatsko

Dnes se budeme zbývat podnikáním formou OSVČ, neboli osoby samostatně výdělečně činné. Pokud jste se rozhodli v Chorvatsku koupit nemovitost a trvale se zde usadit, určitě přemýšlíte nad zdrojem vašeho příjmu, který nemusí nutně plynout pouze ze sezónního pronájmu chorvatské nemovitosti.
Otevření živnosti je podobné jako v ostatních zemích Evropské unie. Občané Eurozóny nepotřebují ani povolení k pobytu.

Samostatně výdělečně činný v Chorvatsku

Živnost chorvatsky obrt, stejně jako v mnoha zemích se liší typy činností a dělí se na volné (slobodni obrt), vázané (vezani obrt) a řemeslné (povlaštěni obrt).

Registrace v Chorvatsku.

Existují dvě možnosti registrace.
  • online přes aplikaci e-Gradani
  • Osobně na místním živnostenském úřadu (ured za registriranje obrta).

Co budete potřebovat

Pro volné živnosti postačují tyto dokumenty
  • Občanský průkaz nebo pas

Pro vázané živnosti a koncese může být požadováno:
  • Potvrzení o umožnění provozu na vašem pracovišti - například nájemní či kupní smlouva
  • Přihlášku do obchodního rejstříku (prijava za upis u obrtni registar)
  • Doklad o ukončeném požadovaném vzdělání či dosažených technických podmínek - u vázaných živností

Po doložení všech podkladů obdržíte takzvaný živnostenský list (obrtnica), a to za poplatek 35 EUR. Vaše údaje se přepošlou finančnímu úřadu (porezna uprava) a zdravotní pojišťovně. Daně pro samostatně výdělečné v Chorvatsku V Chorvatsku se příjmy zdaňují prostřednictvím progresivní daňové sazby. Přehledně ji můžete vidět v následující tabulce.

PříjemDaňová sazba
Do 47 745,36 EUR ročně 20 %
Do 3 978,78 EUR měsíčně20 %
Nad 47 745,36 EUR ročně 30 %
Do 3 978,78 EUR měsíčně30 %


Na základě výše příjmů se vaše daň vypočítá jako 20 % nebo 30 %. K tomu se ale přičítá ještě daňová přirážka obcí známá například v Německu jako „Gewerbesteuer“. Ta se zvyšuje o to víc, čím více má obec, kde vykonáváte svou činnost, obyvatel. U menších vesnic ji najdete minimální, v Záhřebu se ale setkáte s 18 %.

MěstoDaňová přirážka
Zagreb 18 %
Více než 30 000 obyvateldo 15 %
Méně než 30 000 obyvateldo 12 %
Malé obce do 10 %

Zdravotní a sociální pojištění

V tomto ohledu nejsou chorvatské právní normy stejné jako ve většině zemí Evropské unie. Jestliže jako osoba samostatně výdělečně činná pracujete pro firmu, musí za vás část těchto příspěvků odvádět. Státem povinné zdravotní pojištění se nazývá „obvezno“. Jakmile ale budete v Chorvatsku muset vyhledat z jakéhokoliv důvodu lékaře, zjistíte, že v každé ordinaci budou vyžadovat dopunsko. Dodatkové soukromé zdravotní pojištění, které si sami zřídíte.

APARTMÁN NA PRODEJ

Vir

130.500 €



Podnikání v Chorvatsku jako cizinec

Ano, podnikání v Chorvatsku jako cizinec s živnostenským listem z jiné země EU je možné. Avšak pouze v takovém případě, který upravuje úmluva Evropské unie o přeshraničním poskytování služeb. To znamená, že v Chorvatsku budete podnikat pouze dočasně a příležitostně, vaše hlavní životní zájmy - rodiny, trvalé bydliště - zůstanou ve vaší domovské zemi.