VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

ostrov na prodej

Cesta k soukromému ráji na Jadranu

Chorvatsko, země s křišťálově čistým mořem a krásnými přírodními scenériemi, nabízí jedinečnou příležitost stát se vlastníkem vlastního soukromého ráje. Ať už sníte o útěku na odlehlý ostrov nebo o investici do luxusního letního resortu, v naší nabídce chorvatských nemovitostí máte možnost najít ostrov na prodej v Chorvatsku.

Má to své pro

Investice do ostrova v Chorvatsku může být mimořádně perspektivní. Chorvatské ostrovy se stávají stále žádanějšími destinacemi pro turisty a milovníky moře. Máte-li vizi pro vytvoření letního ráje nebo komerčního rezortu, nákup ostrova v Chorvatsku může být klíčem k vašemu úspěchu. Není nic jako vlastnit vlastní ostrov na Jaderském moři. Ať už si přejete klidný únik nebo podnikatelskou investici, Chorvatsko nabízí ještě stále možnost koupit si kus "svého moře".

Má to své proti - zákon je zákon

Je důležité si uvědomit, že v Chorvatsku nemůže nikdo vlastnit pláž. Pláž je vždy státní pozemek a má svá omezení. Jedním z charakteristických rysů chorvatského pobřeží, a to i na ostrovech, je jeho veřejný charakter. V souladu s chorvatským právem a tradicí může veřejnost volně přistupovat ke všem plážím v Chorvatsku. To znamená, že pláže jsou veřejným prostorem, a nikdo nemá právo zamezit lidem v jejich přístupu. I když pláže jsou veřejné, státní pozemky se nacházejí v určité vzdálenosti od mořského pobřeží. Dle chorvatského práva je to zpravidla v rozmezí 5 až 15 metrů od mořského břehu, a tato vzdálenost se může lišit v závislosti na regionu a místních zákonech. Státní pozemky slouží k ochraně mořského pobřeží a umožňují veřejný přístup k moři.

Soukromý vlastník vs. veřejný přístup

Od určené vzdálenosti od moře může být pozemek vlastněn soukromým vlastníkem. To znamená, že může postavit budovu, jako je dům nebo apartmán, na pozemku v jeho vlastnictví. Nicméně, je důležité si uvědomit, že i když může být pozemek v soukromém vlastnictví, stále musí být zajištěn veřejný přístup k moři, takže lidé mohou volně procházet po pláži podél pobřeží, ikdyž ostrov vlastní jeden majitel. Chorvatské zákony o vlastnictví pozemků v blízkosti moře mají za cíl chránit přírodní krásu a zachovat veřejný přístup k moři. To umožňuje všem lidem, včetně turistů, aby si užívali pobřeží a vodní aktivity. Chorvatské pláže jsou veřejným prostorem, který má všem nabídnout krásné moře a slunce. Nikdo nemá právo vlastnit pláže a tudíž nikdo nemá právo vlastnit kompletně celý ostrov. Státní pláže v Chorvatsku nabízejí veřejnému obyvatelstvu volný a neomezený přístup k moři. Pokud vlastníte pozemek u moře, kam ostrov bezesporu spadá, budete muset zajistit, že veřejný přístup zůstane zachován a že lidé budou moci volně procházet po "vaší" pláži. To může zahrnovat povinnost udržovat přístupové cesty a zóny pro veřejnost. Dle lokality vám můžou úřady nařídit platit za udržování pozemku, odstraňování odpadků a zajištění, aby byl v dobrém stavu. Tyto náklady mohou být významné, zejména pokud se jedná o větší a odlehlejší ostrov.

Závěrem

Vlastnictví ostrova v Chorvatsku může být spojeno s komplikovanými právními záležitostmi a regulacemi. Musíte dodržovat místní a státní předpisy ohledně vlastnictví pozemku a ochrany přírodního prostředí, což může zahrnovat složité byrokratické postupy a povolení.
Pokud Vás i přesto investice do vlastního ostrova láká, prohlédněte si momentální nabídku ostrovů na prodej


Ostrov na prodej Zadar

ostrov na prodej

Ostrov s kamenným domem Ostrov má malou zátoku, kde je starý kamenný jednopatrový dům 60m2. Na ostrově je také starý olivový háj obklopený suchými kamennými zdmi s 15 starými olivovníky, které se již 70 let nepěstují. Na ostrov se z přístavu (větší ostrov poblíž) dostanete malou lodí za 30 minut a motorovým člunem za 10–15 minut. Na ostrově je spousta divokých oliv a dlouhých stromů (borovice a smrk) a dalších malých rostlin. Na ostrůvku nejsou žádné osady ani obyvatelé, ale stojí zde jeden kamenný dům, postavený asi před 100 lety, sloužící jako úkryt před bouřkami nebo kvůli tomu, aby nemuseli plout do domovského přístavu při rybaření. Na ostrůvek nevedou žádné lodní linky, ale můžete se k němu dostat soukromou lodí nebo motorovým člunem. Ostrov je ideální pro rozvoj tzv. Robinsonské, elitní turistiky, pro vlastní dovolenou v tichu, daleko od ruchu velkoměst. Souostroví Zadar je název souostroví, které se rozprostírá v severní Dalmácii a tíhne k městu Zadar, s nímž jsou obydlené ostrovy souostroví spojeny lodním spojením. Jde o ojedinělý fenomén přes sto ostrovů a ostrůvků na relativně malé ploše, takže v celém Středomoří je možné podobný prohlubeň pobřeží najít jen v Řecku. Přejít na nabídku