VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Architektura Chorvatsko

Chorvatská architektura, stejně jako v jiných částech světa, nese svou vlastní jedinečnou stopu ovlivněnou geografickým umístěním v Evropě. V historických budovách lze objevit prvky různých kultur, které ovlivnily tuto oblast po celá staletí. Stopy italské a německé kultury či slovanských a byzantských vlivů jsou patrné téměř ve všech starověkých stavbách.

Odkazy na prolínání kultur sahají až do doby Římanů a pokračují až do současnosti. Zvláště výrazný je vliv cizích kultur na impozantní katedrály podél pobřeží Jaderského moře, kde lze identifikovat přímý dopad benátské nadvlády. Pokud se vydáte do vnitrozemí Chorvatska, objevíte barokní stavby, vyzdobené bohatými ornamenty a expanzivními tvary.

Celkem lze v Chorvatsku identifikovat pět architektonických stylů, které jsou v Chorvatských nemovitostech patrné dodnes. První období, datované od vlády knížete Branimíra, patří do éry románské architektury, která byla silně ovlivněna byzantskou kulturou, zejména v Istrii a Dalmácii. Románský styl si udržel popularitu až do 16. století, což lze vidět například na kostele sv. Anastázie v Zadaru nebo kostele sv. Kříže v Ninu s poutavými slunečními hodinami.

Gotický styl nese silné stopy benátské nadvlády, zejména v kostelech a výstavních rezidencích. Katedrála sv. Marka na Korčule je jedním z výrazných příkladů, kde jsou patrné románské prvky, zejména v zvonicích. Třetím ovlivňujícím stylem je renesance, která kvetla v oblastech nedotčených tureckou nadvládou. V Dubrovníku můžete obdivovat palác Sponza z roku 1312, který prošel pozdějšími mírnými úpravami.

Baroko, datované do doby uzákonění křesťanství v Chorvatsku v 17. století, nám zanechalo výrazné památky, jako je honosný palác Vojkovič-Oršiců, nyní muzeum chorvatských dějin. Jeho bohatá výzdoba a zdobené sloupy s ozdobnými prvky jsou pozoruhodné. Posledním architektonickým stylem je modernismus, který se začal prosazovat koncem 19. století, a Záhřeb se stal kulturním centrem, kde můžete obdivovat neorenesanční muzeum.

DŮM NA PRODEJ

Starigrad

898.000 €



V přímoří Chorvatska, zejména v oblasti Istrie, zaujímají významné místo kamenné domy, tyto nemovitosti jsou hojně vyhledávané pro svoje kouzlo tradiční středozemní architektury. Tyto tradiční domy jsou výsledkem kombinace místních stavebních tradic a specifik regionálního klimatu. Kamenné domy v Istrii jsou známé svou odolností a schopností přizpůsobit se měnícím se povětrnostním podmínkám. Jejich masivní struktura pomáhá udržovat příjemnou teplotu v horkých letních měsících a poskytuje teplo v chladnějších obdobích.