VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Mobilní domy Chorvatsko

Mobilní domy v Chorvatsku.

Mobilní domy takzvané mobilheimy v Chorvatsku stále více získávají na popularitě, ať už pro dočasný pobyt nebo jako alternativní způsob bydlení. Ale jaké jsou právní rámce a co byste měli vědět, než se pustíte do jejich umístění nebo dokonce pronájmu? V tomto článku se podíváme na klíčové aspekty.

Stavební povolení a omezení.

Obecně mobilní domy v Chorvatsku nepotřebují stavební povolení, pokud nejsou připojeny k vodovodní a elektrické síti. Chorvatská legislativa (podobně jako česká) nezná termín "mobilní stavby". Stavby do 15m2 jsou v podstatě osvobozeny od veškerých úředních formalit. Představte si je jako karavany, které nejsou pevně spojeny se zemí a nejsou určeny k bydlení. Pokud je stavba větší než 15m2, ale zároveň není pevně spojena se zemí a neslouží k bydlení, je potřeba provést oznámení o umístění. To znamená, že vlastník informuje místní úřad o umístění stavby na svém pozemku s nákresem umístění. Důležitým požadavkem je, že tato stavba musí být umístěna dočasně.

Nabídka pozemků Chorvatsko

Omezení a povolení

Jakmile se jedna z výše uvedených podmínek neplní, např. stavba slouží k bydlení, je připojena k inženýrským sítím, zejména elektřině, či vodovodnímu řadu, je nezbytné získat klasické stavební povolení. Pokud plánujete umístit mobilní dům na zemědělskou půdu, je nezbytné konzultovat umístění s odborem územního plánování.

Pronájem mobilních domů

Pronajímat mobilní dům, který není určen k bydlení, může být legislativně komplikované. Pokud se však rozhodnete takový dům pronajmout, budete se pohybovat na hraně, někdy spíše za hranou zákonů. Pokud se i přes to rozhodnete splnit si svůj podnikatelský sen, není třeba zakládat chorvatskou chorvatskou společnost. Tento zákon, který komplikoval koupi nemovitostí zahraničním investorům byl změněn 1.2.2009. Z hlediska legislativy je nyní občan EU v Chorvatsku vnímán stejně jako místní subjekt. Avšak existuje výjimka ohledně plátce DPH, pokud je majitel nemovitosti rezidentem mimo Chorvatskou republiku.

Naše doporučení

Pro zjednodušení celého procesu, a abyste vyhnuly komplikacím, je lepší řešit vše jako fyzická osoba, nikoli však právnická osoba s rezidenturou mimo Chorvatskou republiku. Daňová problematika je však mnohem složitější a měli byste se o ní poradit s odborníkem. Pokud máte zájem o informace ohledně legislativy a daní v Chorvatsku, sledujte náš blog, kde pravidelně přidáváme nové články ze světa chorvatských realit.

Závěrem

mobilní domy v Chorvatsku nabízejí řadu výhod, ale je důležité znát a dodržovat místní legislativu. Pokud plánujete investovat nebo se jen zajímáte o tuto oblast, je dobré konzultovat se s místními odborníky a zajistit, aby vše probíhalo hladce. V případě jakýchkoliv dotazů se můžete obrátit přímo na nás. Zprostředkujeme Vám kontakt s místními odborníky, úřady a provedeme Vás místní problematikou.

Nabídka pozemků Chorvatsko