VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Mobilné domy Chorvátsko

Mobilné domy v Chorvátsku.

Mobilné domy takzvané mobilheimy v Chorvátsku stále viac získavajú na popularite, či už pre dočasný pobyt alebo ako alternatívny spôsob bývania. Ale aké sú právne rámce a čo by ste mali vedieť, než sa pustíte do ich umiestnenia alebo dokonca prenájmu? V tomto článku sa pozrieme na kľúčové aspekty.

Stavebné povolenie a obmedzenie.

Všeobecne mobilné domy v Chorvátsku nepotrebujú stavebné povolenie, pokiaľ nie sú pripojené k vodovodnej a elektrickej sieti. Chorvátska legislatíva (podobne ako česká) nepozná termín "mobilné stavby". Stavby do 15m2 sú v podstate oslobodené od všetkých úradných formalít. Predstavte si ich ako karavany, ktoré nie sú pevne spojené so zemou a nie sú určené na bývanie. Ak je stavba väčšia ako 15m2, ale zároveň nie je pevne spojená so zemou a neslúži na bývanie, je potrebné vykonať oznámenie o umiestnení. To znamená, že vlastník informuje miestny úrad o umiestnení stavby na svojom pozemku s nákresom umiestnenia. Dôležitou požiadavkou je, že táto stavba musí byť umiestnená dočasne.

Ponuka pozemkov Chorvátsko

Obmedzenia a povolenia

Akonáhle sa jedna z vyššie uvedených podmienok neplní, napr. stavba slúži na bývanie, je pripojená k inžinierskym sieťam, najmä elektrine, či vodovodnému radu, je nevyhnutné získať klasické stavebné povolenie. Pokiaľ plánujete umiestniť mobilný dom na poľnohospodársku pôdu, je nevyhnutné konzultovať umiestnenie s odborom územného plánovania.

Prenájom mobilných domov

Prenajímať mobilný dom, ktorý nie je určený na bývanie, môže byť legislatívne komplikované. Pokiaľ sa však rozhodnete takýto dom prenajať, budete sa pohybovať na hrane, niekedy skôr za hranou zákonov. Pokiaľ sa aj napriek tomu rozhodnete splniť si svoj podnikateľský sen, nie je potrebné zakladať chorvátsku chorvátsku spoločnosť. Tento zákon, ktorý komplikoval kúpu nehnuteľností zahraničným investorom bol zmenený 1.2.2009. Z hľadiska legislatívy je teraz občan EÚ v Chorvátsku vnímaný rovnako ako miestny subjekt. Avšak existuje výnimka ohľadom platiteľa DPH, ak je majiteľ nehnuteľnosti rezidentom mimo Chorvátskej republiky.

Naše odporúčanie

Pre zjednodušenie celého procesu, a aby ste vyhli komplikáciám, je lepšie riešiť všetko ako fyzická osoba, nie však právnická osoba s rezidentúrou mimo Chorvátsku republiku. Daňová problematika je však oveľa zložitejšia a mali by ste sa o nej poradiť s odborníkom. Pokiaľ máte záujem o informácie ohľadom legislatívy a daní v Chorvátsku, sledujte náš blog, kde pravidelne pridávame nové články zo sveta chorvátskych realít.

Záverom

mobilné domy v Chorvátsku ponúkajú množstvo výhod, ale je dôležité poznať a dodržiavať miestnu legislatívu. Pokiaľ plánujete investovať alebo sa len zaujímate o túto oblasť, je dobré konzultovať sa s miestnymi odborníkmi a zaistiť, aby všetko prebiehalo hladko. V prípade akýchkoľvek otázok sa môžete obrátiť priamo na nás. Sprostredkujeme Vám kontakt s miestnymi odborníkmi, úradmi a prevedieme Vás miestnou problematikou.

Ponuka pozemkov Chorvátsko