VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Podnikanie v Chorvátsku

Dnes sa budeme venovať podnikaniu ako samostatne zárobkovo činným. Ak ste sa rozhodli kúpiť nehnuteľnosť v Chorvátsku a trvalo sa tam usadiť, určite premýšľate o zdroji vášho príjmu, ktorý nemusí nevyhnutne pochádzať iba zo sezónneho prenájmu chorvátskej nehnuteľnosti.
Začatie podnikania je podobné ako v ostatných krajinách Európskej únie. Občania eurozóny nepotrebujú povolenie na pobyt.

Samostatne zárobkovo činný v Chorvátsku

Podnikanie, chorvátsky obrt, ako v mnohých krajinách, sa líši podľa typov činností a delí sa na voľné (slobodni obrt), viazané (vezani obrt) a remeselné (povlaštěni obrt).

Registrácia v Chorvátsku.

Existujú dve možnosti registrácie.
  • online cez aplikáciu e-Gradani
  • Osobne na miestnom živnostenskom úrade (ured za registriranje obrta).

Čo budete potrebovať

Pre voľné živnosti postačujú tieto dokumenty
  • Občiansky preukaz alebo pas

Pre viazané živnosti a koncesie môže byť požadované:
  • Potvrdenie o možnosti prevádzky na vašom pracovisku - napríklad nájomná alebo kúpna zmluva
  • Prihlášku do obchodného registra (prijava za upis u obrtni registar)
  • Doklad o ukončenom požadovanom vzdelaní alebo dosiahnutých technických podmienkach - u viazaných živností

Po doložení všetkých podkladov obdržíte takzvaný živnostenský list (obrtnica) za poplatok 35 EUR. Vaše údaje sa prepošlú finančnému úradu (porezna uprava) a zdravotnej poisťovni. Dane pre samostatne zárobkovo činných v Chorvátsku V Chorvátsku sa príjmy zdaňujú prostredníctvom progresívnej daňovej sadzby. Prehľadne ju môžete vidieť v nasledujúcej tabuľke.

PríjemDaňová sadzba
Do 47 745,36 EUR ročne 20 %
Do 3 978,78 EUR mesačne20 %
Nad 47 745,36 EUR ročne 30 %
Nad 3 978,78 EUR mesačne30 %


Na základe výšky príjmov sa vaša daň vypočíta ako 20 % alebo 30 %. K tomu sa ale pripočíta ešte daňová prirážka obcí známa napríklad v Nemecku ako „Gewerbesteuer“. Tá sa zvyšuje o to viac, čím viac má obec, kde vykonávate svoju činnosť, obyvateľov. U menších obcí ju nájdete minimálnu, v Záhrebe sa ale stretnete s 18 %.

MestoDaňová prirážka
Záhreb 18 %
Viac ako 30 000 obyvateľovdo 15 %
Menej ako 30 000 obyvateľovdo 12 %
Malé obce do 10 %

Zdravotné a sociálne poistenie

V tomto ohľade nie sú chorvátske právne normy rovnaké ako vo väčšine krajín Európskej únie. Ak ako osoba samostatne zárobkovo činná pracujete pre firmu, musí za vás časť týchto príspevkov odvádzať. Štátom povinné zdravotné poistenie sa nazýva „obvezno“. Ako ale budete v Chorvátsku musieť vyhľadať z akéhokoľvek dôvodu lekára, zistíte, že v každej ordinácii budú vyžadovať dopunsko. Dodatočné súkromné zdravotné poistenie, ktoré si sami zriadite.

APARTMÁN NA PREDAJ

Vir

219.945 €



Podnikanie v Chorvátsku ako cudzinec

Áno, podnikanie v Chorvátsku ako cudzinec s živnostenským listom z inej krajiny EÚ je možné. Avšak iba v takom prípade, ktorý upravuje úmluva Európskej únie o cezhraničnom poskytovaní služieb. To znamená, že v Chorvátsku budete podnikať iba dočasne a príležitostne, vaše hlavné životné záujmy - rodina, trvalé bydlisko - zostanú vo vašej domovskej krajine.